10 Maddede Yedigöller Milli Parkı’na Yakından Bakış

10 Maddede Yedigöller Milli Parkı’na Yakından Bakış

Yılın dört mevsimi doğanın tüm ihtişamını cömertçe sunan Yedigöller tam bir doğa harikası! Adı üstünde, yedi gölün bir arada olduğu eşsiz dokusu ve bol oksijenli havasıyla bugünlerde gidilecek en güzel yerler arasında liste başı oluyor.

Yedigöller Nerede?

Batı Karadeniz bölgesinde en çok dikkat çeken noktalardan birisi olan Yedigöller Milli Parkı ziyaretçilerini yemyeşil doğasıyla kucaklıyor. Bolu’ya bağlı olan milli park, şehir merkezinden yalnızca 42 kilometre mesafede. Özellikle hafta sonlarında Bolululardan başka Ankara, İstanbul ve diğer yakın illerde yaşayanlar için de tam bir doğaya kaçış noktası. Dört mevsim doğanın renk geçişlerini kendine has dokusuyla sergileyen Yedigöller, soluk kesici güzellikte manzaraya sahip.

İlginizi çekebilir: Hafta Sonu Kaçamakları İçin Yurt İçinde Gidilebilecek 11 Rota Önerisi

Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Yedigöller diğer birçok destinasyon gibi ne yazık ki otobüs ya da uçakla şehir merkezine gidildikten sonra toplu taşımayla ulaşabileceğiniz bir konum değil. Gezilecek alanı oldukça büyük olduğundan ya kendi aracınızla gitmeli, ya şehir merkezinden araç kiralamalı ya da direkt tur şirketlerini tercih etmelisiniz. Yedigöller’e nasıl gideceğiniz hakkında bilgi paylaşacak olursak milli parkın Bolu şehir merkezinin 42 kilometre kuzeyinde, Düzce, Zonguldak ve Bolu illerinin sınırlarının kesişim noktasında kaldığını söyleyebiliriz. Önemli bir hatırlatmada bulunmak gerekirse Bolu – Yedigöller yolunda aracınız için yakıt tedarik edebileceğiniz bir nokta olmadığını söylemeliyiz. Bu nedenle aracınızın yakıt deposunu tam doldurmanız faydalı olacaktır. Yedigöller Milli Parkı’na kış aylarında gidecek olursanız yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapalı olabilir bu nedenle Mengen üzerinden güvenli ulaşım sağlayabilirsiniz. Yanınızda zincir ve diğer gerekli ekipmanları bulundurmayı unutmayın.


Yedigöller’de Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’de konumlanan Yedigöller Milli Parkı isminden anlaşılacağı gibi 7 adet büyüklü küçüklü heyelan gölünden oluşuyor. Doğa harikası göllerin yanı sıra zengin bir bitki örtüsüne de sahip olan milli parkın mükemmel bir ekosistemi bulunuyor. 1965 yılından bu yana milli park statüsünde bulunan bölge günlük yaşamın tüm stresini arkanızda bırakabileceğiniz muhteşem bir ambiyansa sahip. Temiz havaya doyacağınız milli parkta bulunan göller sırasıyla Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl.

1- Kapankaya Seyir Terası

Bolu güzergahını izleyerek milli parka geldiğinizde virajlı yolları ardınızda bıraktığınızda karşınıza ilk çıkacak harika güzellik işte Kapankaya Seyir Terası! 90 basamağı çıkmayı tamamladığınızda ulaşacağınız 1298 metre rakımda etrafınızı uçsuz bucaksız yemyeşil bir orman örtüsü saracak. Terastan baktığınızda Büyükgöl, Nazlıgöl ve Deringöl’ü panoramik manzara ile göreceksiniz. Seyir terasına doğru yol alırken birçok çay kahve içebileceğiniz mekan bulunuyor.


2- Atmaca Seyir Terası

Kapankaya Seyir Terası’nın yalnızca birkaç dakika ilerisinde olan Atmaca Seyir Terası’ndan Yedigöller doğasının renk geçişlerini görebilirsiniz. Buraya gelirken termosunuzla sıcak içeceğinizi yanınıza alabilir, doğanın cömert renk cümbüşünü izlerken içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.

3- Anıtçam

500 yılı devirmiş olan bu karaçam ağacı 30 metrelik boyu ve yaklaşık 6 metrelik gövdesiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Atmaca Seyir Terası’ndan yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Anıtçam’a ulaşmak için ahşap platformu yürüyerek aşmalısınız. Ağacın gövdesine sıkıca sarılıp onun dokusunu ve verdiği yaşam enerjisini hissetmenizi öneririz.

4- Sazlıgöl

Çevresinde bulunan sazlıklardan dolayı bu ismi alan Sazlıgöl, 6000 metrekare genişliğe sahip. Sazlıgöl’ün etrafında keyifli bir yürüyüş yapabilir, güneşin su yüzeyindeki yansımalarını seyre dalabilirsiniz.


5- İncegöl

Aynı zamanda Uzungöl olarak da adlandırılan İncegöl, isminin hakkını vererek dar ve uzun bir yapıya sahip. Etrafı ağaçlarla kaplı olan gölün önünde ahşap bir platform bulunuyor. Bu platformun üzerinden gölün soluk kesici manzarasını keyifle izleyebilirsiniz.

6- Nazlıgöl

Yedigöller’e kamp atmak için gitmeye karar verirseniz Nazlıgöl’ün etrafında konaklayabilirsiniz. Kuş cıvıltılarıyla içinizi neşelendirecek olan gölün çevresi için huzur deposu diyebiliriz. Etrafının diğer göllere göre biraz daha düz oluşu yürüyüş için elverişli bir ortam sağlıyor.

7- Gülenkayalar

Nazlıgöl ve Deringöl arasında kalan Gülenkayalar, Dilek Çeşmesi, Şelale ve Pisagor Ağacı Yedigöller’e geldiğinizde görmenizi tavsiye edeceğimiz yerler arasında bulunuyor. Buraya gelirken mutlaka mevsim koşullarına uygun giysiler ve kaymaz tabanlı ayakkabılar giymenizi öneririz. Şelaleye giden yol hafif engebeli, yerlerin ıslak olduğu dönemlerde dikkatli olmanızda fayda var. Diğer yandan Dilek Çeşmesi’nden su içip dileğinizi dilemeyi de unutmayın.

8- Deringöl

Nazlıgöl’den şelale tarafına doğru gitmeyip düz devam ettiğinizde karşınızda Deringöl beliriverecek. Büyükgöl’e bağlı olan Deringöl’ün üzeri harika bir yağlı boya tablodan çıkmışçasına yemyeşil yapraklarla kaplı. Etrafında kamp da atılabilecek gölün çevresinde harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

9- Büyükgöl

Yedigöller’de her gölün tıpkı ismi gibi özelliklere sahip olduğu oldukça aşikar. Yedigöller familyasının en büyük gölü olan Büyükgöl, 25.000 metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Burada ağaçların suya yansımasını, doğanın renklerini ve sesini hayranlıkla izleyeceğinizi düşünüyoruz. Gölün etrafında bulunan piknik masalarında keyifli bir mola verebilirsiniz. İlginiz varsa göl kıyısında balık da tutabilirsiniz.


10- Seringöl

Bolu güzergahından gelenlerin aksine Mengel tarafından gelenlerin başlangıç noktası olan Seringöl, Büyükgöl’e oldukça yakın bir mesafede konumlanmış. Gölün etrafındaki yürüyüş parkurunda keyifli bir doğa gezisi yapabilirsiniz.

Yorum (0)
Yorum Bırak