Samsun’da kazlar tirit yapmak için özel olarak yetiştiriliyor. Kaz eti, bulgur ve yufkadan oluşan bir Samsun lezzeti olan Kaz Tiridi, Samsun’da ne yenmeli sorusunun en lezzetli cevaplarından biri. Kaz Tiridi, sohbet ve bir araya gelme ortamlarında yapılan geleneksel bir yemek.
1- Keşkek
Özellikle Çarşamba ilçesinde oldukça meşhur olan keşkek, tavuklu ya da sade olarak yapılıyor. Aslında tüm Anadolu’da yapılan bu yemek, Samsun lezzetleri listesinde olarak önemli bir sırada. Keşkek kadınlar tarafından hazırlanıyor erkekler tarafından “dövme” işlemi gerçekleştiriliyor. Bu dövme işlemine ise “küdellemek” deniyor.
2- Pide
Samsun’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biri de pide! Tüm Türkiye’de meşhur olan Samsun pidesinin en önemli özelliği iç harcının pişmiş olarak bir gün önceden hazırlanması. Genel olarak kullanılan unun pide unu olmasına özen gösteriliyor ve pideler mutlaka taş fırınlarda pişiriliyor. Böylece geleneksel Samsun pidesi ortaya çıkıyor. Bafra ilçesinden doğan ve tüm Samsun’a yayılan bu yemek pazar kahvaltılarında tüm Samsunlular tarafından tüketiliyor.
3- Çakallı Menemeni
Samsun’un son zamanlarda en ünlü yemeği Çakallı Menemeni. Samsun’da Çakallı mevkiinde bulunan mekanlarda yapılan menemen daha sonra tüm Türkiye’de tercih edilen bir lezzet haline geldi. Samsun’un en güzel yemeklerinden biri olan Çakallı Menemeni’nin diğer menemenlerden farkı, üzerine konulan kaşar peyniri. İsteğe göre pastırma ilave edilerek yapılan bu menemen Samsun lezzetlerinin en ünlüsü olarak karşımıza çıkıyor.
4- Simit
Samsun yemek önerileri denildiği zaman akla gelen ilk yiyecek simit! İncecik yapılan Samsun simidi çıtırlığıyla, pekmeziyle ve bol susamıyla coğrafi bir lezzet haline gelmiş yiyecekler arasında bulunuyor. Samsun lezzetlerinden biri olan meşhur simidi farklı hale getiren şeyler ise sert hamurlu, az mayalı ve ince olması.
5- Baklalı Sarma
Samsun lezzetlerinden en farklısı baklalı sarma, içerisine kuru bakla, yarma buğday, bulgur ve baharat konularak yapılıyor. Üzerinde yoğurt ile servis edilen baklalı sarma Samsun’da yenilebilecek en farklı yemeklerden bir tanesi.
6- Oymaağaç Kebabı
Samsun yemek kültürünü size aktardığımız yazımızın en yöresel lezzetlerinden biri Oymaağaç Kebabı. Vezirköprü’de yapılan bu kebap için oğlak eti kullanılıyor. Geleneksel Samsun evlerinde bir oda kebap odası olarak kullanılıyor. Burada oğlak çevirme usulüyle pişiriliyor. Tandır ekmeği eşliğinde servis edilen oğlak kebabına, ekmekler bandırılarak yeniliyor. “Tiridine banmak” deyiminin de bu yiyiş şeklinden geldiği söyleniyor.
7- Nokul
Bafra’da ortaya çıkan bu Samsun lezzeti içerisine ceviz konularak yapılan muhteşem bir hamur işi. Klasik kurabiye hamurunun açılarak yufka haline getirilip içine ceviz harcı konulmasıyla yapılan nokul, bayramlarda ve özel günlerde sofralarda yerini alıyor.
8- Haluçka
Samsun mutfağının bir diğer lezzetlerinden birisi de doyurucu olmasıyla haluçka. Aslında çorba ya da ana yemek olarak servis ediliyor. Ana malzeme olarak nohut ve tavuk eti konulan bu yemeğe, kareler halinde kesilmiş hamurlar ekleniyor. Kavak ilçesinden çıkan haluçka tüm Samsunluların tercih ettiği lezzetlerden birisi.
9- Yazı Pancarı
Samsun’un, Kavak Beldesi’ne has lezzetlerden biri olarak gösterilen yazı pancarı, sevilen sebze yemeklerinden biri olarak biliniyor. Yazı pancarı yemeği, önceden haşlanan pancarların üzerine biraz çiğ yarma ve biraz da sarımsak eklenerek hazırlanıyor.