Tayland Mutfağı ile Tanışın: Birbirinden Lezzetli 22 Tayland Lezzeti

Tayland Mutfağı ile Tanışın: Birbirinden Lezzetli 22 Tayland Lezzeti

Dünyanın en iyi on mutfağı arasında dördüncü sıraya oturan Tayland mutfağı hem lezzeti hem de çeşitliliği ile bu haklı unvanı taşıyor. Oldukça farklı bir damak tadı kimliğine sahip olan bu mutfak, Tayland ziyaretçileri tarafından da tam bir merak noktası! Düşündüğünüzden çok daha zengin bir dokuya sahip olan Tayland mutfağı, halkın yaşam tarzını da yansıtıyor. Yeni tatları denemeye açıksanız kesinlikle aradığınızı bulabileceğiniz bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

İlgili içerik: Tayland’da Görülmesi Gereken İlk 10 Yer

1- Pad Thai

Listemize Tayland’ın en meşhur yemeği olan pad Thai ile başlıyoruz. Dünyanın hemen her noktasındaki Tayland mutfağı sunan restoranlardan ulaşabileceğiniz bu yemek genellikle orijinal tadını yakalayamıyor. Yerel halk tarafından da çok sevilen bu lezzet pirinç eriştesi, kurutulmuş karides, fasulye filizi, soya peyniri ve yumurtadan oluşuyor. Oldukça dengeli bir tadı olan pad Thai’yi denediğinizde tatlı, ekşi ve tuzlu karışımının mükemmel bir kombinasyonunu deneyimlemiş olacaksınız.


2- Phanaeng

Lezzetinin yanı sıra sağlıklı ve çokça doyurucu bir et yemeği olan phanaeng, en sevilen Tayland lezzetleri arasında gösteriliyor. Hindistan cevizi kreması ile hazırlanan bu yemeğe bir şans vermelisiniz.


3- Spring Rolls

Oldukça hafif, ufak ve uygun fiyatlı bir atıştırmalık olan spring rolls, Tayland’da hemen her sokak tezgahından ulaşabileceğiniz bir lezzet. Hafif acı bana göre derseniz mutlaka tatlı acı sosu ile aromalandırmanızı önerebiliriz.


4- Yum Nua Yang

Tayland sokaklarını keşfederken acıktığınızı hissedip lezzetli bir atıştırmalık denemek isterseniz yum nua yang salatasından yiyebilirsiniz. Bol yeşillikle hazırlanan bu salataya tercihe göre dana eti, tavuk, karides ya da domuz eti ekleyebilirsiniz.


5- Khao Tam

Tayland’da güne yerel halkın yaptığı kahvaltı ile başlamak isterseniz size khao tam çorbasından söz etmek isteriz. Koyu bir kıvama sahip olan bu çorbada haşlanmış pirinç içine tavuk, balık ya da domuz eti ekleniyor.


6- Kırmızı Domuz Eriştesi Çorbası

Yalnızca Tayland’da bulabileceğiniz kırmızı domuz eriştesi çorbası yani kuay teow moo dang, birçok kişi tarafından ülkenin en güzel yemeği olarak gösteriliyor. Restoranlarda bulamayacağınız bu yemek sokakta satılıyor. Et suyunu tamamen kendilerine göre hazırladıklarından dolayı başka ülkelerde bu lezzeti bulmak oldukça zor. Ancak baştan söylemeliyiz ki çorbaya lezzetini veren et suyu oldukça uzun süre kaynatılarak hazırlandığından sağlık ve güvenlik organizasyonları tarafından sağlığa uygun gösterilmiyor. Bu çorbanın içinde erişte, domuz kemiğinden hazırlanan özel et suyu, lahana filizi, bok choy, kırmızı domuz eti ve soğan bulunuyor. İçine aromasını artırmak için şeker, acı biber ya da ekşi balık sosu da ilave edebilirsiniz.

7- Tavuk Çorbası

Kendi mutfağımızdan da aşinası olduğumuz tavuk çorbasını Taylan mutfağında özelleştiren şey tavuk kemiği, zencefil, soğan ve sarımsak ile hazırlanan suyu. Bu harika lezzetin üzerine reyhan, şeker ve balık sosu da ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.

8- Kai Jeow

Tayland’a gittiğimde kahvaltıda ne yiyebilirim diye düşünüyorsanız size bir diğer yanıtımız kai jeow olacaktır. En yalın tanımıyla Tay omleti diyebileceğimiz bu lezzette yumurta, balık sosu ve biber karışımı yer alıyor. Kızartılarak pişirilen bu omletin üzerine pirinç ve biraz da biber sosu ekleniyor.

9- Pad See Ew

Yapışkan bir forma sahip olan pad see ew, tombul pirinç eriştelerinin bok choy, tavuk ve yumurta ile pişirilmesi ile hazırlanıyor, soya sosu ile lezzeti tamamlanıyor.

10- Pad Kra Pao

Acı seviyorsanız tam sizin damağınıza göre bir önerimiz var, pad kra pao. Domuz ya da tavuk kıyması acı biber ve reyhan ile birlikte kavruluyor ve pirinç üzerine servis ediliyor. Hem sokaktaki tezgahlarda hem de restoranlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzeti acıseverlerin kaçırmamasını öneririz.


11 - Som Tam

Tayland mutfağının en bilinen ve en sık tüketilen yemeklerinden birisi olan Som Tam, şehrin hemen her yerinde bulunuyor. Soyulmuş papayaya ek olarak palmiye sosu, havuç, fıstık, domates, balık sosu, çalı fasulyesi ve biber havan içinde dövülmesi ile hazırlanıyor. Gün boyunca aynı havan kullanılarak hazırlanan bu geleneksel yemeği akşam saatlerinde yiyecekseniz üzerine ek acı ilave etmeyebilirsiniz.

12 - Yapışkan Pirinç

Günün her saatinde lezzetle yiyebileceğiniz bir lezzet olan yapışkan pirinç, oldukça doyurucu ve lezzetli bir yemek. Kolaylıkla bulabileceğiniz yapışkan pirincin lezzetine dayanamayıp birkaç tabak yiyebilirsiniz.

13- BBQ Şiş

Barbekü dünyanın hemen her yerinde karşılaşabileceğiniz bir pişirme yöntemi ancak bir de Tayland usulünü denemenizi öneririz. Etler soya sosu, şeker ve sarımsak ile marine ediliyor ve bu lezzet başka hiçbir yerde yakalanamıyor. Sokak lezzetleri arasında en sevilenlerden birisi olan barbekü şişin nefis bir atıştırmalık olduğunu söyleyebiliriz.

14- Massaman Curry

Güney Tayland mutfağının en sevilen yemeklerinden birisi olan massaman curry burada yaşayan Müslümanlara dayanıyor. Oldukça sevilen kıvamlı bir lezzet olan massamanı oluşturan lezzetler arasında patates, kızarmış fıstık veya kaju, Hindistan cevizi sütü, defne, tarçın, kakule, palmiye şekeri, biber, demirhindi tozu ve balık sosu bulunuyor. İçinde patatesin bulunduğu en sevilen, en güzel yemeklerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

15- Muzlu Gözleme

Tayland sokaklarında gezerken kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzet olan muzlu gözleme yani banana pancakes, özellikle turistlerin favori lezzetleri arasında gösterilebilir. Bu lezzet bombası kızarmış hamurun muz ile doldurulması ve üzerine konsantre süt ve şeker ilave edilmesiyle hazırlanıyor. Tatlılığıyla damak şaklatan lezzetler arasında yer alan muzlu gözleme her dönemin favori lezzetleri arasında gösteriliyor.

16- Tom Yum

Tayland’ın geleneksel yemeklerinin başında gelen tom yum çorbası, bolca baharatı ile dil damak yakan cinsten bir lezzet. Eğer acıyla aranız iyiyse mutlaka denemenizi önereceğimiz bir lezzet olan tom yum, kendine has bir lezzet ve aromaya sahip. İçine kırımızı, beyaz ya da karides gibi istediğiniz çeşitte et ekletebilirsiniz.

17- Khanom Chan

Görünümü küçük sabun kalıplarına benzeyen Khanom Chan, Hindistan cevizi sütü ve pandan aroması ile hazırlanıyor. Bu küçük şekerlemeler yapışkan bir yapıya sahip olsa da oldukça lezzetli bir tada sahip.


18- Sarim

Bir Tayland tatlısı olan sarim, mung fasulyesiyle yapılıyor. Sıcaktan bunaldığınızda serinlemek için harika fırsat sunan sarim, Hindistan cevizi ile süslenerek buz kalıpları içinde servis ediliyor.

19- Pineapple Rice

Kim bilebilirdi ananasın kırımızı et, tavuk ya da karidesle buluştuğunda ortaya mükemmel bir lezzet çıkacağını? Taylandlılar ağızda tatlı-ekşi bir tat bırakan harika lezzeti sarımsak ve soya sosu ile lezzetlendiriyorlar. Et yemeyi tercih etmezseniz sebzeli seçenekleri de bulunuyor.


20- Tako

Tayland sokaklarında gezerken canınız tatlı bir atıştırmalık çektiyse size harika bir önerimiz var; tako. Buraya has bir puding çeşidi olan tako, muz yaprakları içine doldurulan Hindistan cevizi ve maş fasulyesinden yapılmış bir lezzet. Bizden söylemesi, tadıyla sizi büyülemeden önce sunumu ile göz doygunluğu yaratıyor.

21- Thai Çayı

Tayland’ın geleneksel lezzetleri arasında Türkiye’de de sık karşılaşılan tatlardan birisi olan Thai Çayı bulunuyor. Tayland ziyaretinizde mutlaka yerinde denemenizi önerebileceğimiz bu geleneksel tat, tatlı ve ekşinin bir arada mükemmel uyumunu yansıtıyor. Şeker ve limonla karıştırılarak soğuk olarak sunuluyor.

22- Böcek Atıştırmalıkları

Tayland mutfağı denildiğinde akla gelenler arasında Tayland sokaklarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz, bol protein içerikli böcek türleri de yer alıyor. Tayland’ın turistik popülerliği günümüzdeki kadar artmadan önce yalnızca kırsal kesimde tüketilen böcekler, turistlerin birer birer ilgisini çekmeye başlayınca şehirdeki sokak tezgahlarında da yerlerini almışlar. Siz de Tayland’a kadar geldim, denemek isterim derseniz sokak tezgahlarında tırtıl, akrep, çekirge gibi seçeneklerden birisini tadabilirsiniz.


Yorum (0)
Yorum Bırak