Bolu’da Mutlaka Görmeniz Gereken 18 Yer

Bolu’da Mutlaka Görmeniz Gereken 18 Yer

Her mevsim sizi kendisine hayran bırakacak bir doğaya sahip olan Bolu’da bugünlerde sonbaharın en güzel halleri yaşanıyor. Burada sarı, kırmızı ve kahverenginin en güzel tonlarının yansımalarını görebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız listede Bolu’da mutlaka görmeniz gereken yerleri listeledik.

1- Abant Gölü ve Tabiat Parkı

Etrafı çam ve köknar ağaçları ile çepeçevre sarılı olan Abant Gölü, coğrafi oluşum olarak bir heyelan set gölü. Göz alıcı güzelliği ve dingin atmosferiyle Bolu’da görülmesi gereken yerler listesinin başında geliyor. Burada göl kıyısında sakin ve uzun yürüyüşler yapabilir, ilginiz varsa bol bol fotoğraf çekebilir ve manzaranın karşısında bir banka oturup keyifle sıcak çayınızı yudumlayabilirsiniz. Diğer yandan ata binebilir ya da bisiklet kiralayabilirsiniz. Abant’a günübirlik gelebileceğiniz gibi göl manzaralı otellerde de konaklama keyfi yapabilirsiniz.


2- Yedigöller Milli Parkı

Türkiye’nin en güzel doğa manzaralarından birisine sahip olan Yedigöller Milli Parkı’nın efsunlu bir ambiyansa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Karaçam, meşe ve kayın ormanlarının arasında sıra sıra uzanan yedi gölden oluşan parkın kamp alanlarında çadırınızı kurarak konaklama yapabilirsiniz. Kuş cıvıltıları ve dingin bir sabaha uyanacağınız Yedigöller’de konaklamanızı isterseniz bungalov evler ya da butik otellerde de yapabilirsiniz. Sonbahar tatil planınızda doğayla iç içe uzun yürüyüşler yapmak, keyifli bir piknik masası hazırlamak, kamp kurmak yer alıyorsa adresiniz kesinlikle Yedigöller.

İlginizi çekebilir: Özellikleri Bakımından Türkiye’deki En İyi Kamp Alanları


3- Sünnet Gölü Tabiat Parkı

2011 yılında tabiat parkı olarak nitelendirilen Sünnet Gölü Tabiat Parkı, Göynük’e 22 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Korudağ ve Erenler tepeleri arasında konumlanan Sünnet Gölü tam olarak 18 hektar büyüklüğünde. Balık tutmaktan keyif alıyorsanız burada mercan ve alabalık tutabilirsiniz. Konaklama hizmeti de bulunan Sünnet Gölü Tabiat Parkı’nda keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.


4- Aladağ Göksu Tabiat Parkı

Tabiat parkları açısından zengin bir il olan Bolu’da size önerebileceğimiz bir diğer gezi noktası Aladağ Göksu Tabiat Parkı. Doğaseverlerin vazgeçilmez destinasyonlarından birisidir. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Aladağ Göksu’da gölet ve yayla evleri güzellikleri ile göz alıyor. Burada kamp yapmak isterseniz parkın girişinde bulunan işletmeden çadır kiralayabilirsiniz.


5- Sülüklü Göl

Bolu’nun bir diğer muhteşem manzarasına sahip olan doğal güzelliğinden söz edecek olursak size Sülüklü Göl’den bahsetmek isteriz. Deprem sonucu çöküntü ile oluşan göl ve çevresi zengin bir doğaya sahip. Günübirlik oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz Sülüklü Göl’de isterseniz kamp da kurabilirsiniz. Ancak bunun için önceden izin almanız gerekiyor.


6- Çubuk Gölü

Deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte bulunan Çubuk Gölü bir heyelan sonucu oluşan set gölü. Bolu’nun saklı cennetlerinden olan göl yılın her döneminde huzur dolu bir atmosfer sunuyor. Kalabalıktan uzakta, doğanın içinde dinlenmek isterseniz gelebileceğiniz noktalardan birisi olan Çubuk Gölü’nde yapabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor. Gölün etrafındaki yürüyüş parkında sakince yürüyüş yapabileceğiniz gibi göl çevresinde bulunan tırmanış gerektiren parkurlarda temponuzun seviyesini artırabilirsiniz. Ayrıca göl çevresinde bulunan yel değirmenleri de alanın atmosferini daha da güzelleştiriyor.


7- Seben Gölü

Bolu’nun en büyük göllerinden birisi olan Seben Gölü’nün çevresi doğasıyla konuklarını cezbediyor. Çevresi mağara ve ormanlarla çevrili olan gölün etrafında Frigler döneminden kalma tarihi evleri de görebilirsiniz.


8- Akkaya Travertenleri

Kentin Pamukkalesi olarak adlandırılan Akkaya Travertenleri, Bolu’nun yeşil doğasının ortasında pamuk beyazı travertenleriyle oldukça hoş bir kontrast oluşturuyor. Burada keyifli bir yürüyüş ve ardından piknik keyfi yapabilirsiniz.


9- Bolu Müzesi

Bolu’nun doğal güzelliklerinin ardından şehir merkezine doğru indiğimizde size şehrin tarihini yakından görebileceğiniz Bolu Müzesi’ni gezmenizi öneririz. Müzede toplamda 17.058 adet eser sergileniyor.

10- Tabaklar Hamamı

Şehir merkezinde bulunan birçok hamam Tabaklar Mahallesi’nde konumlanmış durumda. Bunlardan bulunduğu mahalle ile aynı ismi taşıyan Tabaklar Hamamı, Tahvil Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda inşa edilmiş. Uzun yıllar ayrı ayrı kadınlar ve erkekler hamamı olarak hizmet sunan yapı artık asli amacını yitirmiş. Günümüzde restoran tarzı bir işletme olarak hizmet veren Tabaklar Hamamı’na uğrayıp sıcak bir içecek içebilirsiniz.

11- Yıldırım Bayezid Cami

Mudurnu’da yer alan Yıldırım Bayezid Cami, 14. yüzyılın son dönemlerinde külliye olarak inşa edilen bir yapıdır. Osmanlı mimarisi eserleri içinde tek kubbeli planın en sade biçimde uygulandığı örneklerden birisi olması nedeniyle diğer dönem yapılarından öne çıkar.


12- Akşemseddin Türbesi

Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak bilinen Akşemseddin hem tarihte hem de İslam dünyasında etki sahibi birisi. 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yapılan Akşeddin Türbesi, özenli ahşap işçiliği ve mimarisi ile dikkat çekiyor.


13- Bolu Kaplıcaları

Jeolojik özellikleri sayesinde çok sayıda jeotermal su kaynağına sahip olan Bolu yüzyıllardır bu nedenle oldukça fazla sayıda kişinin ziyaretini alıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de ismi geçen kaplıcalardan beğeniyle bahsediyor. Öne çıkan Bolu kaplıcaları arasında Karacasu Kaplıcaları, Babas Kaplıcası, Sarot Kaplıcası, Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası ile Çatak Kaplıcası bulunuyor.


14- Kartalkaya Kayak Merkezi

Kış sporlarını ve kış tatilini sevenlerin sıklıkla tercih ettiği Kartalkaya, kısa bir hafta sonu tatili için oldukça hoş bir ambiyans sunuyor. Çam ormanları arasında yer alan kayak merkezinde karın manzarası ile büyüleyici! Bolu’nun özellikle kış aylarında en fazla ziyaret edilen destinasyonlarından birisi olan Kartalkaya’da siz de bembeyaz bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

İlgili içerik: Hafta Sonunda Kış Rotası: Kartalkaya Kayak Merkezi


15- Mudurnu Evleri

Kentsel Sit Alanı ilan edilen Mudurnu Evleri size kendinizi bir film setindeymişsiniz gibi hissetmenize neden olacak. Tarihi ve kültürel özelliklerini yakından görebileceğiniz bölgede özellikle Armutçular ve Haytalar Konakları dikkat çekici ahşap oymaları ve tavan süslemeleri dikkat çekiyor. Bölgenin nostaljik atmosferini özümsemek için Bolu’da bir gece konaklamanızı Mudurnu’da bulunan butik otellerde yapabilirsiniz.


16- Göynük Evleri

Safranbolu Evleri ile çok benzer görülseler de birbirinden farklı özelliklere sahip olan Göynük Evleri’ni Bolu ziyaretinizde görülecekler listenize eklemenizi öneririz. Mudurnu evleri gibi koruma altına alınan evler 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Göynük Evleri’ni yakından inceleyebilir, yerel çarşısında dolaşabilir ve Bolu’nun eşsiz lezzetli yemeklerinden tadabilirsiniz.


17- Göynük Zafer Kulesi

Zafer Kulesi, Uluslararası Cittaslow yani Sakin Şehirler Birliği’ne kabul edilen Göynük’te bulunuyor. Cumhuriyet dönemi ilk kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılan yapı, Sakarya Meydan Muharebesi zaferini temsil ediliyor. Kuleye çıkarak bölgenin panoramik manzarasını seyre dalabilirsiniz.


18- Seben Kaya Evleri

Frigyalılar döneminden günümüze değin özgün halini koruyan Seben Kaya Evleri, dünyanın her köşesinden ziyaretçi akınına uğruyor. Diğer yandan tarihi kaya evlerinin hemen yakınında bulunan Seben Gölü de tarih ve doğanın kucaklaşmasını sağlıyor.


Yorum (0)
Yorum Bırak