Çocukluk Çağında Farklı Kültürleri Keşfetmek Neden Önemli?

Çocukluk Çağında Farklı Kültürleri Keşfetmek Neden Önemli?

Çocuğunuzun farklı kültür dokuları ile tanışmasını sağlayarak onun çok yönlü gelişmesini, hayata karşı pratik fikirler edinmesini sağlayabilirsiniz. Bunun en güzel ve keyifli yanı çocuğunuzla birlikte ailece bol bol seyahat etmenizden geçiyor. İnsana ilişkin en temel kavramlardan birisi olan kültürün en yalın hali ile tanımı yapacak olursak, toplumların kendilerine has geliştirdikleri ve sonraki nesillerine aktardıkları maddi ve manevi unsurları barındıran her şey olduğunu söyleyebiliriz. Tanımı biraz daha genişletip Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde kültür sözcüğüne baktığımızda ise "Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü" yorumu ile karşılaşıyoruz.  

Bireyler yaşamının henüz ilk yıllarından itibaren içine doğduğu kültür ve çevresindeki faktörlerin etkisi ile gelişir. İnsan gelişimini direkt etkileyen kültürel çevre, tanımında da belirtildiği gibi maddi ve manevi tüm faktörleri içinde barındırır. İşte bu faktörler, bir topluluğun diğerine göre kültürel anlamda çeşitlilik kazanmasında etkili olduğu gibi bu toplumun çocuklarının gelişim ve öğrenmelerini eşsiz kılar. Çocukların benzersiz, kendilerine has özellikler göstermeleri ise insan gelişiminin dinamik bir süreç olmasıyla etkilidir.

Çocuğunuz Farklı Kültürleri Keşfetsin

Bir çocuğun gelişimi her ne kadar diğer çocuklarla benzer süreçleri izlese de gelişimsel farklılıklar kültürün de etkisiyle kendini ön plana çıkarıyor. Elbette her çocuk büyürken farklı kültür ögelerinden de girdiler alarak büyümeye devam eder. Bu farklılıklar çocuğun gelişiminin zenginleşmesi için içine doğduğu kültür kadar önemlidir. Çocuğunuzun farklı kültürlerle tanışmasını sağlayarak onun yaşamını daha renkli hale getirebilir hatta bir dünya vatandaşı olmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklar İçin Seyahat Etmenin Faydaları

Çocuğunuzu farklı kültürlerle tanışıp, çok kültürlü bir hayata sahip olmasını sağlamak için öncelikle onun merak ettiği konulara karşı önüne hazır bilgiyi koymak yerine sorgulayıcı ve araştırarak öğrenen bir çocuk olmasını aşılayabilirsiniz. Unutmayın, bilgiye ulaşmanın iki adımından birisi çok okumak diğeri ise gezip görmesini sağlamaktır. Birbirini tamamlayan bu güçlü iki unsur sayesinde çocuğunuz farklı kültürleri keşfetmenin tadını çok daha erken yaşında öğrenecek, ufku açılacaktır.


Seyahat Eden Çocuklar Dünya Vatandaşı Oluyor

Seyahat kültürü ile erken yaşlarından itibaren tanışan çocuğunuz çok çeşitli kültürler ve insanlarla karşılaşacağı için bu durumun çok doğal bir getirisi olarak gittikleri her yeni lokasyonda kendini konforlu hissedecektir. Aynı zamanda tüm toplumlara karşı bir duyarlılık kazanacaktır. Çıkacağı seyahatler sayesinde yeni tecrübe ettiği farklılıklara karşı bir yetişkine göre daha hızlı uyum gösterecektir. Diğer yandan genel kültür seviyesi yükselecek ve hayata karşı pratik bilgiler edinecektir.

Seyahat Farklı Kültürden Çocukları Bir Araya Getiriyor

Çocuğunuz yapacağınız yolculuklar sayesinde gittiğiniz yeni yerlerde yaşayan çocukları gözlemleme şansı edinecek. Farklı kültürlerde yaşayan bu çocuklar sayesinde yeni tecrübeler ve bakış açıları edinecek.


Seyahat ile Çocukların Mutfak Kültürü Zenginleşiyor

Bildiğiniz gibi her milletin farklı bir mutfak kültürü vardır ve mutfak, bir kültürü yakından tanımak için en keyifli araçlardan biridir. Toplumdaki insanların inanışlarının koyduğu sınırlar, coğrafyası, yaşadıkları bölgenin bitki ve hayvan çeşitliliği yemek kültürünü belirleyen unsurlar arasında yer alıyor. Yabancı bir şehre ya da ülkeye seyahat eden çocuğunuzun yemek alışkanlıkları değişebilir. Hatta yemek yemeyen bir çocuğunuz varsa yolculuğunuz esnasında farklı mutfakların ilgisini çektiğini bile fark edebilirsiniz.

Seyahat Etmek Çocukların Dil Gelişimini Destekliyor

Çocuğunuz yolculuk esnasında gittiğiniz ülkenin dilini konuşmaya çalışmasa bile farklı bir dili işitmek –özellikle erken yaş dönemlerinde, ilerleyen yaşlarında fonolojik yapıyı daha iyi hatırlayacaktır. Seyahat etmenin çocuğunuzun dil gelişimine bir diğer etkisi ise İngilizce’yi daha kolay öğrenmesini sağlayacak olmasıdır. Bunun nedeni ise yurt dışında genel ortak dilin İngilizce olmasıdır.

Seyahat Etmek Çocukların Özgüvenlerini Geliştiriyor

Çocuklar bir yetişkine yeni girdikleri bir topluma çok daha hızlı entegre olurlar ve yeni alışkanlıklar kazanabilirler. Çocuğunuz gittiği yerdeki diğer çocuklardan da yeni birçok şey öğrenip artık bazı şeyleri kendi başına yapmak isteyebilir. Bu durumda çocuğunuz için yapacağınız en iyi şey onu kontrollü bir mesafeden kontrol ederek özgürlük alanı sağlamanız olacaktır. Unutmayın, seyahatinizi tamamlayıp evinize döndüğünüzde bile yolculuk esnasında kazandıkları çocuğunuz üzerinde etkisini sürdürmeye devam edecektir. Çocuğunuz yalnızca farklı ülkelerin sınırlarını keşfetmekle kalmayıp kendi sınırlarını da keşfediyor! Seyahatler sayesinde edindiği eşsiz kazanımalar tüm hayatı boyunca kalıcı olacaktır.


Seyahat Etmek Çocukların Esneklik Kazanmasını Sağlıyor

Kuşkusunuz ki yapacağınız yeni bir yolculuk yepyeni heyecanlar taşısa da aynı zamanda bilinmezliklerle de doludur. Bazen ummadığınız bir şekilde uçağınız rötar yapabilir, otel odanızla ilgili problemler yaşayabilir ya da farklı tatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Zor zamanlar geçirmek ilk etapta kulağa pek hoş gelmese de bu sınavlar iyi bir öğretici olabilir. Bu gibi olumsuzlukların sonucuna baktığınızda çocuğunuzun problem çözme konusunda yaratıcılık geliştirmesine, sabretmesine ve teşekkür duygusunun gelişmesine neden olduğunu gözlemleyeceksiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çocuğunuza Seyahat Sevgisi Kazandıracak 7 Oyun Önerisi

Çocuklarla Beraber Gidebileceğiniz Avrupa Şehirleri

Yorum (0)
Yorum Bırak