Seyahat Acentelerine Yönelik COVID-19 Kapsamında Alınacak Önlem ve Tavsiyeler

Seyahat Acentelerine Yönelik COVID-19 Kapsamında Alınacak Önlem ve Tavsiyeler

TÜRSAB, 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle uygulanacak olan normalleşme kararları çerçevesinde; COVID-19 salgınından etkin bir şekilde korunabilmek ve çalışma ortamındaki olası riskleri minimuma indirebilmek amacıyla, seyahat acenteleri ve ofisleri için bir önlem ve tavsiye listesi hazırladı. TÜRSAB'ın Sağlık Bakanlığı uyarılarını dikkate alarak hazırladığı listeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Çalışanlarımızın ve misafirlerimizin sağlığı için HIS Travel markalarında alınan önlemler ise sırasıyla aşağıda bulunmaktadır.

Misafirlere Yönelik Alınması Tavsiye Edilen Önlemler

  • Ofis içine giriş yapılmadan, bina dışında en az 1 metre aralıklarla sosyal mesafe işaretleri yerleştirilecek.
  • Bina içine sınırlı sayıda misafir, görevli tarafından kontrollü olarak alınacak.
  • Ofise girişlerde; maskesi olmayan misafirlere maske ve en az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanı veya kolonya verilecek.
  • Tüm misafirlerimize ateş ölçümleri ve basit sağlık sorgulaması yapılacak (nefes darlığı, öksürük vb).
  • Binaya girişte verilen misafir kartları düzenli olarak dezenfekte edilecek. 
  • Koltukların arasındaki mesafe 60 santimetre olacak ve koltuk kapasitesi azaltılacak şekilde bekleme alanları tekrar düzenlenecek.
  • Bekleme alanlarında misafirler için en az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanı bulundurulacak ve korunmaya yönelik tedbirlerin yer aldığı bilgilendirici broşürler yerleştirilecek.


  • Misafir kabulleri randevulu sistemle ve online ortamda gerçekleştirilecek.
  • Ortak alanlarda su sebilleri, çay makineleri vb yerine kapalı, şişeli içecekler sunulacak.
  • Misafirlerimize yapılacak ikramlar görevli personel tarafından eldivenli ve maskeli olarak sunulacak.
  • Misafir koltuğu ile şirket çalışanı masası arasında sosyal mesafelendirme uygulanacak. 
  • Her misafir ayrıldıktan sonra koltuk ve sehpa dezenfekte edilecek.
  • Ödemelerde kredi kartı kullanılacaksa mümkünse temassız ödeme tercih edilecek.
  • Nakit para ödemelerinde el antiseptiği kullanılacak.

Ofis İçinde ve Personele Dair Alınacak Tedbirler

  • COVID-19’a dair acil durum eylem planı belirlenerek çalışanlarla paylaşılacak.
  • Korunma tedbirlerine dair broşürler hazırlanarak ofis içinde görünür ve yeterli şekilde yerleştirilecek.
  • Aynı anda ofiste bulunan personel sayısı, vardiyalı çalışma ve evden çalışma sistemiyle azaltılacak.
  • Çalışan girişlerinin tek girişten yapılması sağlanacak.
  • Girişlerde sosyal mesafe kuralına uyulmasına yönelik en az 1 metre aralıklı işaretlemeler konumlandırılacak.
  • Girişlerde; resepsiyon bölümünün önüne şerit çekilecek ve tüm çalışanlar için maske, eldiven, dezenfektan bulundurulacak.
  • Tüm çalışanlara ateş ölçümü ve basit sağlık sorgulaması yapılacak (nefes darlığı, öksürük vb).
  • Mümkünse personelin turnike geçişlerini kendi personel kartlarıyla yapmaları sağlanacak ve böylece parmak okutarak geçiş engellenecek.
  • Masalar en az 1 metre (tercihen 2 metre) mesafe bırakılarak tekrar konumlandırılacak.
  • Çalışan koltuk ve sandalyeleri en az 60 cm arayla yerleştirilecek.
  • Vazo, çiçek, dekoratif obje vb. mümkün mertebe masalardan kaldırılacak.
  • Mesai boyunca asansörlerde, ortak alanlarda, yemekhane ve mola alanlarında maskesiz bulunulmaması konusunda gerekli uyarılar yapılacak.
  • Çalışanların sadece kendi telefon, bilgisayar, klavye, masa ve ofis ekipmanlarını kullanması ve bu ekipmanları dezenfektan mendillerle temizlemeleri sağlanacak.
  • Temassız ve üstü kapalı çöp kutuları kullanılacak.
  • En az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanları ofis içerisinde tüm katlarda ve lavabolarda yeterli sayıda bulundurulacak.


Çalışanları COVID-19 Hakkında Bilinçlendirecek Eğitimler

  • Tüm kişisel koruyucu ekipmanların stoğu düzenli olarak ilgili birimlerce takip edilecek.
  • Personelin doğru maske kullanımı sağlanacak. 
  • COVID-19 tedbirleri kapsamında personeller ALO 184 hattı ve ilgili konularda eğitilecek. (Tüm personelin uluslararası akreditasyonu olan Hijyen Eğitim Sertifikasına sahip olması TÜRSAB tarafından önerilmektedir.)
  • Kendini iyi hissetmeyen veya teşhis konulmasa dahi COVID-19 belirtileri gösteren biriyle temas etmiş personel ilgili idari birimlere haber vererek işe gelmeyecek ve onunla temas etmiş tüm personelin izolasyonu sağlanacak; sonrasında ise ofisin gerekli tüm dezenfeksiyonu gerçekleştirilecek.
  • İşteyken hasta olan bir çalışanın güvenli bir şekilde eve veya bir sağlık kurumuna ulaştırılması için izlenmesi gereken bir plan oluşturulacak.
  • Gelen evrakların mümkün olduğunca elektronik ortamda iletilmesi sağlanacak.
  • Gelen tüm zarf, kargo paketleri, satın alma tedarikleri depo görevlileri tarafından dezenfeksiyonu sağlanarak ilgili birimlere dağıtılacak.

Yemekhanelerde Alınması Tavsiye Edilen Önlemler

  • Yemekhane ve mola alanlarında çalışanların birbirleriyle temasları en aza indirilecek şekilde tekrar organize edilecek.
  • Yemekhanelerde giriş ve çıkışta en az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanı bulundurulacak.
  • Yemekhanelerde kürdan, baharatlar, çatal, kaşık gibi tüm malzemeleri tek kullanımlık olacak.
  • Mutfağa ikram görevlileri haricinde giriş yapılmasına izin verilmeyecek.
  • İkram görevlileri düzenli olarak mutfak ekipmanları hijyenini sağlamaları konusunda eğitilecek.
  • Mutfak personelleri eldiven ve maskelerini her servisten sonra değiştirecek.

Asansörlerde Alınması Tavsiye Edilen Önlemler

  • Asansörlere aynı anda binebilecek kişi sayısı sınırlandırılacak ve asansörlerde mümkünse temassız ve tuşsuz akıllı kart sistemi uygulanacak.
  • Her katta asansör önlerinde en az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanı bulundurulacak.


Ortak Alanlarda Alınması Tavsiye Edilen Temizlik Önlemleri

  • Lavabolarda temassız musluk, sabun, sifon, kağıt havlu makineleri ve çöp kutuları kullanılacak.
  • Havalandırma filtrelerinin düzenli bakımı yapılacak ve yüksek kalitede, uygun filtreler kullanılacak.
  • Klimaların sadece dışarıdaki havayı iç ortama verilecek ve iç ortam havasının tekrar kullanılmaması için sistem düzenlenecek.
  • Ofis içinin düzenli havalandırılması sağlanacak.
  • Ofis içinde sık temas edilen alanlar günde en az 3 kez temizlik personeli tarafından dezenfekte edilecek.
  • Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar, düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilecek. Bu alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılacak.
  • Rutin oda temizliği/cam silinmesi, bitki bakımı vb. gibi hizmetler için görevliler mesai süresinde odalara girmeyecek ve mesai öncesi veya sonrasında bu işleri tamamlamaları sağlanacak.

Ellerimizi Nasıl ve Ne zaman Yıkamalıyız? içeriğimizde el hijyeninin nasıl sağlanması gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz. 

Servis Araçlarında Alınacak Önlemler

  • Araçlardaki yolcu kapasitesinin azaltılacak ve sosyal mesafeye dikkat edilerek yolcuların mesafeli oturma düzeni kurulacak.
  • Araçta bulunan şoför ve tüm yolcuların maske kullanmaları sağlanacak.
  • Yolcuların araç içindeki yüzeylerle temasının en aza indirilmesi için gerekli uyarılarda bulunulacak.
  • Araçlarda en az %60 oranında alkol içeren el dezenfektanı yerleştirilerek biniş ve inişlerde kullanımı sağlanacak.
  • Araçlar düzenli olarak havalandırılacak ve her gün günde 2 defa temizlenmesi ve özellikle sık temas edilen alanlar dezenfekte edilecek.
  • Araçların klima filtrelerinin yetkili klima şirketi tarafından düzenli olarak temizlenecek.