Türkiye’den Expat Olmak İsteyenlere 7 Tavsiye

Türkiye’den Expat Olmak İsteyenlere 7 Tavsiye

“Göç etmek” anlamına gelen “expatriate” kelimesinden türeyen expat, son dönemlerin en ilgi çekici mesleklerinden biri. Kendi ülkesi dışında rotasyona tabi tutulan çok uluslu şirket çalışanı olarak nitelendirilen expat, gittiği ülkede yeni bir hayata başlıyor. Uluslararası firmalar, çalışanlarını farklı bir ülkedeki ofisinde görevlendirebiliyor ve kişinin tüm yaşam masrafları, (çocuğu varsa okul masrafları da dahil) söz konusu şirket tarafından karşılanıyor. Eğer sizin de önünüzde böyle bir fırsat varsa tavsiyelerimize kulak verin.

1- Hangi Pozisyonda Devam Edeceğinizi Netleştirin

Gittiğiniz ülkede hangi görevi üstleneceğinizi ve expatlığınız sona erdiğinde, ülkenize döndüğünüzde yine hangi pozisyonda devam edeceğinizi mutlaka netleştirin. Bu sayede hem daha konsantre bir şekilde çalışır hem de expatlığınızın kalan diğer kısımlarının tadını kafanızda soru işareti kalmadan çıkarabilirsiniz.

2- Ülke Seçimine Özen Gösterin

Eğer size böyle bir fırsat sunulursa bunu mutlaka değerlendirin. Zira kendinize uyumlu bir ülke seçebilirsiniz hiç zorlanmadan expat olabilirsiniz. Bu yola girmeden önce şirketinizle mutlaka görüşmeli ve seçenekleri çok iyi şekilde değerlendirmelisiniz.

3- Maaşınızdan Emin Olun

Maaşınız döviz cinsinden mi olacak öncelikle bunu netleştirmelisiniz. Sonrasında ise alacağınız maaşın, gideceğiniz ülkedeki yaşam standartlarının altında kalmıyor olduğundan kesinlikle emin olun. Bunun için detaylı bir araştırma yapmanız gerektiğini unutmayın.

4- Vergiler Konusunu Danışın

Tüm masraflarınız şirketiniz tarafından karşılanacak olabilir ancak özellikle gelir ve konut vergisinin şirketinizin tarafından ödeneceği konusunda net bir teyit alın. Siz mi ödeyeceksiniz, yoksa şirketiniz mi karşılayacak. Buna göre maaşınızda revize isteyebilirsiniz.

5- Yabancı Dil Pratiği Yapın

Eğer gerekirse gidene kadar hızlandırılmış kursları da tercih edebilirsiniz elbette. Dil konusunu ne kadar önceden hallederseniz, gittiğiniz her şeyi o kadar kolay halletmiş olursunuz.

6- Görevinizi ve Kime Bağlı Çalışacağınızı Bilin

Expat pozisyonundayken hangi görevi üstleneceğinizi ve söz konusu şirkette kime bağlı çalışacağınızı mutlaka önceden bilin ve görevinizle ilgili araştırmalara başlayın. Bu da adaptasyon sürecinizin kısa sürmesini sağlayacaktır.

7- Expat Eğitimlerine Katılın

Gitmeden önce expat eğitimlerinden birine katılarak kendinizi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede karşınıza çıkabilecek sorunlar hakkında önceden bilgi sahibi olur ve kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz. Bunun yanı sıra expatlıkla ilgili tam anlamıyla bilgi sahibi de olursunuz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Türkiye'deki Expatlar İçin Keşif Önerisi: Tarihi Yarımada Gezisi

Türkiye’de Yaşayan Yabancılara Sokak Lezzeti Önerileri

Expatların Türk Kültürü ile İlgili Bilmesi Gereken 8 Şey

Yorum (0)
Yorum Bırak