COVID-19 (Yeni Koronavirüs) İle İlgili Bilgiler ve Duyurular
Tüm dünyada ‘pandemi’ ilan edilen yeni koronavirüs (COVID-19) salgını hala etkisini büyük oranda gösteriyor. Dünyanın birçok ülkesinde acil önlemler alınarak ‘evde kal’ çağrısı yapılıyor. Coğrafya fark etmeksiniz ilerleyişini sürdüren yeni koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmaması için toplum sağlığını göz önünde bulundurarak HIS Travel da tüm operasyonlarını evden çalışma yöntemiyle kesintisiz olarak sürdürüyor. 17 Mart tarihi itibarıyla 150’de fazla ülkede de 200 bini aşka vaka gördü ve COVID-19 tüm ülkelerin %78'ini etkiledi. HIS Travel olarak bizler sizlerle 7/24 iletişimimizi korumaya devam ediyor ve süreç boyunca sizleri her anlamda bilgilendirmeyi sorumluluk olarak görüyoruz. Ve biliyoruz ki bu gökyüzü, bu denizler, bu yollar biz evde kalsak da bizi beklemeye devam edecek.
HIS Travel Yeni Koronavirüs (COVID-19) Önlemleri
Dünya sağlığının öncelikli olduğu bu dönemde çalışanlarımızın, ailelerinin ve toplumun sağlığını önemsiyoruz. COVID-19 (koronavirüs) salgınına karşı alınan 'sosyal mesafelendirme' önlemi kapsamında HIS Travel ve HIS Travel markalarının tüm çalışanları evlerinden destek vermektedir. Sağladığımız güvenilir bilgilerle yurt içi ve yurt dışı yolcularımıza gitmek istedikleri yerlere güvenli yolculuk yapmaları için yardımcı oluyoruz. Tüm gelişmeleri yakından takip ettiğimizi ve bu süreçte kesintisiz hizmeti sürdürmeye devam edeceğimizi hatırlatırız.
Yaklaşımımız;
Tüm iş ortaklarımızın ve misafirlerimizin güvenliği ve refahı ilk sırada gelmekte. Güncel bilgileri 7/24 takip ediyor ve aksiyon alıyoruz. Devlet kurumları, hava yolu firmaları ve seyahat acenteleri ile kesintisiz iletişimimizi sürdürüyor ve seyahat değişikliklerini izliyoruz. Salgından etkilenen iş ortaklarımızla ve misafirlerimizle temas halindeyiz.
Uçuşlar ve havalimanları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-Mail: [email protected] / Telefon: 0542 518 31 63Yeni Koronavirüs (COVID-19) Hakkında
Tüm iş ortaklarımız ve misafirlerimiz için önce sağlık diyor ve sizleri ülkemizde de görülen yeni koronavirüs (COVID-19) salgını hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Detaylı bilgiler ve hem ülkemizdeki hemde dünyadaki güncel bilgiler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
Faydalı linkler:
- Tüm dünyadaki vaka sayıları, alınacak önlemler ve gelişmeler Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun resmi sitesinde yer alıyor.
- Türkiye'deki güncel tablo, önlemler ve güvenlik prosedürleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 bilgilendirme sayfasına göz atabilirsiniz.
- T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgilerle Seyahat Sağlığı Covid-19 sayfasına göz atabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı Danışma Hattı;
Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyette olan “ALO 184” COVID-19 salgını kapsamında danışma hattı görevini görecek. ALO 184’ü arayarak virüse ilişkin bilgiler elde edebilirsiniz.
COVID-19 Nedir? COVID-19 Semptomları Nelerdir?
Koronavirüs hastalığı (COVID-19) yeni bir virüsten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık kuru öksürük, ateş ve daha ciddi vakalarda nefes almada zorluk gibi semptomlarla birlikte solunum yolu sorununa yol açar. Ellerinizi sık sık yıkayarak, yüzünüze dokunmaktan kaçınarak ve kendisini iyi hissetmeyen kişilerle yakın temasta (1 metre) bulunmayarak kendinizi koruyabilirsiniz.
Yeni Koronavirüsün (COVID-19) Kuluçka Süresi Ne Kadardır?
Virüsün kuluçka süresi 2 gün ile 14 gün arasındadır. Bu nedenle yurt dışı öyküsü bulunan ya da pozitif sonuç veren hasta ile temas etmiş herkesin 14 gün boyunca kendisini izole etmesi Sağlık Bakanlığı tarafından şart kabul edilmektedir.
COVID-19 Nasıl Yayılır?
Koronavirüs hastalığı en çok, hastalığa yakalanmış kişilerle öksürdükleri veya hapşırdıkları sırada temasla bulaşır. Ayrıca kişilerin, üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunup daha sonra kendi gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunmaları yoluyla da bulaşır.
Virüsten Korunmak İçin Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız?
- Öksürdükten-hapşırdıktan sonra hiçbir yere ve kişiye temas etmeden mutlaka eller yıkanmalıdır.
- Hastalık mukoza yoluyla bulaştığı için diş, ağız, yüz, göz temizliğinden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.
- Yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller ılık suyla yıkanmalıdır.
- Tuvalete girmeden önce-tuvaletten çıktıktan sonra eller bulaşıcılığı önlemek için mutlaka yıkanmalıdır.
- Dışarıdan eve girdiğimizde olası mikrop ve virüslerden korunmak için ellerimizi ve gelir gelmez yıkamak büyük önem taşımaktadır.
- El yıkamayla alakalı detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Koronavirüs Hastalığı İçin Aşı Geliştirildi Mi?
Şu anda koronavirüs hastalığını (COVID-19) önleyen bir aşı yoktur.
Koronavirüsü Mevsimsel Hastalıklardan Ayıran En Önemli Fark Nedir?
Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden Koronavirüs (Covid-19), grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterebiliyor. Koronavirüsün diğer mevsimsel hastalıklardan en önemli farkı; yüksek ateşle birlikte seyreden kuru öksürük ve nefes darlığı olarak görülüyor.
GÜNCEL SEYAHAT DÜZENLEMELERİ
HIS Travel olarak güncel seyahat düzenlemelerini takip ediyor ve seyahat süreçlerinde sizlerle kesintisiz iletişim kuruyoruz. Yeni seyahat düzenlemelerine göre havayolu başta olmak üzere tüm ulaşım yolları ile ilgili en son bilgileri sizlerle anlık olarak paylaşıyoruz.
Yeni Koronavirüs Kapsamında Nasıl Seyahat Edilir?
Tüm dünya salgına engel olmak için kendi ülkelerinde seyahat kısıtlamalarına gitti. Buna göre yurt içine ve yurt dışına yapılacak tüm uçuşlar geçici bir süreliğine durduruldu.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Biliyoruz zor ama bu mücadeleyi kazanmak için hep beraber biraz daha sabretmemiz lazım. Maalesef, iç ve dış hat tarifeli seferlerimizi 28 Mayıs 2020 tarihine kadar iptal etmek zorundayız." ifadelerini kullandı. Aynı zamanda açıklamada, iç hat seferlerinin ise 3 Nisan 2020 saat 23.59 (TSİ) itibarıyla 20 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulduğu anımsatıldı.
Pegasus Havayolları 1-15 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki tüm uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı. Pegasus, koronavirüs için alınan ilave tedbirler doğrultusunda 01.05.2020 tarihinden 15.05.2020 tarihine kadar tüm seferlerin iptal edildiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı tarafından seyahat edilebilmesi için yolcu sağlığının elverişli olması öncelikli kural. Bu amaçla, yolcuların iç hat uçuşlarına kabulü “Hayat Eve Sığar (HES)” kodu kontrolü ile sağlanacak. 28 Mayıs'ta başlayacak iç hat uçuşlarında 24 saat kala uçuştaki tüm yolcuların risk durumları HES kodu üzerinden sorgulanacak.
Seyahat Kısıtlaması Hangi İllerde Kaldırıldı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 büyükşehir ve Zonguldak'ı kapsayan seyahat yasağı ve araç giriş çıkışı kısıtlamasının bazı iller için kaldırıldığını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı diğer iller için yasağın ne zamana kadar süreceği bilgisinin de yer aldığı bir genelge yayınladı valiliklere yolladı.
Yurt İçi Seyahatlerde Seyahat Belgesi Nasıl Alınır?
Otobüs ve uçaklarla şehirlerarası seyahatlere getirilen kısıtlamanın ardından geçişlerin seyahat izin belgesi ile yapılabileceği belirtilmişti. Corona virüsü tedbirleri kapsamında alınan bu karar ile birlikte şehirlerarası seyahatler Valilik iznine bağlanmış ve yolcuların seyahat izin belgesi kontrolleri başlamıştı. Peki, seyahat izin belgesi nedir, seyahat belgesi nereden ve nasıl alınır ile ilgili tüm detayları buradan okuyabilirsiniz.
Zorunlu Uçak Yolculuğu Yapmam Gerek, Ne Yapmalıyım?
Güncel uçuş durumuna göre yurt dışı tamamen durdurulmuş, yurt içi uçuşlar ise belirli noktalara yapılmaktadır. Bu uçuşlardan herhangi birini yapmak zorunda iseniz hastalık belirtisi gösteren yolcularla temastan kaçınmalısınız. Temiz olmadığına ikna olmadığınız hiçbir süre içerisinde ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmamalısınız. Hava alanlarında sosyal mesafelendirme kuralına uymalı, maske ve dezenfekte yardımcılarınız ile oturmalı ve işlemlerinizi yapmalısınız. Ellerinizi sık sık, ve en az 20 saniye boyunca yıkamalı ve en az % 60 alkol içerikli dezenfektanlarla temizlemelisiniz. Uçuş görevlilerin sizlere vereceği güvenlik talimatlarına kulak vermeli ve yolculuğunuz sonrası oluşabilecek risk durumları nedeniyle sosyal mesafenizi korumaya devam etmelisiniz.
Havalimanlarında Hangi Tedbirler Alındı?
İstanbul Havalimanı;
- 11 yere Hudut Sağlık Kontrol noktası kuruldu.
- Terminalin tüm noktalarına termal kamera yerleştirildi.
- Havalandırma sistemleri ile %100 oranında oksijen tazelemesi yapılmakta.
- Tüm noktalara el dezenfektanı makineleri yerleştirildi.
- El broşürleri, ilan ve afişler ile yolcular, dezenfeksiyon yöntemleri konusunda bilgilendiriliyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı;
- Terminal binası, kapalı otopark ve İSG Airport Otel ilaçlanmaya devam ediyor.
- 100 adet sensörlü el dezenfeksiyon cihazı yerleştirildi.
- Güvenlik geçiş ve pasaport kontrol noktalarına sosyal mesafeyi sağlamak için birer metre arayla çizgiler yerleştirildi.
- Bekleme salonlarında ikişerli koltukların her biri yine sosyal mesafeyi sağlamak ve yolcu sağlığını korumak adına iptal edildi.
- Dış ve iç hat lounge salonları ile flash pass geçiş noktalarının faaliyetleri geçici bir süre durduruldu.
UÇAK YOLCULUKLARI İÇİN HİJYEN KURALLARI
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uçaklar için de devlet birtakım hijyen kurallarını şart koşuyor. Güncel bilgilerin ışığında sizler için derlediğimiz uçak yolculukları için hijyen kurallarını incelemeye başlayabilirsiniz.
Koronavirüsle mücadele kapsamında başta seyahat sektörü olmak üzere firmalar önlemler almaya başladı. Süreç sebebiyle uçakta uygulanacak yeni kurallar da değişmeye başladı. Habertürk yazarı Nagehan Alçı, THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı ile konuşması üzerine yazdığı makalesinde bundan sonra uçuşların nasıl yapılacağına dair birtakım gelişmeleri kaleme aldı. Uçak Yolculuklarında Uygulanacak Yeni Kurallar içeriğimize tıklayarak kurallar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Uçak Yolculukları Riskli Mi?
Uçak yolculukları pandemi ilan edilen durumlarda risk yaratabilir. Salgını kontrol altına almak için mümkün olduğunca bulunduğumuz yerde kalmalıyız. Uçaklar, temiz hava ile filtrelenerek havalandırılmaktadır. Bu nedenle virüsün yayılması filtrelerden kaynaklı değildir. Öksürük, hapşırık, konuşma gibi anlık reflekslerden hızlıca yayılan virüs nedeniyle hareketliliği minimuma indirmek için uçak yolculukları önerilmemektedir.
Uçak Filtresi (HEPA Filtresi) Nedir?
Uçak içleri herhangi bir bulaşıcı hastalığa neden olmamak için daima ve düzenli olarak temizlenmektedir. Hastalıkların yayılma risklerini en aza indirgemek için dezenfekte edilen uçak içlerinde yüksek verimli partikül hava filtreleri yani HEPA bulunur. HEPA filtreleri her 3 dakikada bir uçak içini temiz hava ile filtreler.
HEPA, hava yoluyla bulaşan maddelerin %99.99'unu filtreleme özelliğine sahiptir. HEPA filtreleri, uçak içerisindeki en iyi havayı yaratmak için görevdedir.
Uçaklar Nasıl Dezenfekte Edilir?
- Uluslararası prosedürlere göre her uçak belli bir dezenfekte işleminden geçmektedir. Bu işlemler aşağıdaki sıralama ile yapılır:
- Uçak kapılarının açılması.
- Yüzeylerin hijyenik malzemelerle temizlenmesi.
- Uçak donanımlarının ve uçak içindeki mobilyaların dezenfekte edilmesi.
- Uçak içindeki atıkların ayrıştırılarak imha edilmesi.
- Sprey tabancası ile kimyasal dezenfekte işlemlerinin yapılması.
- Yukarıdaki işlemler yaklaşık 6 saat sürmektedir.
Koronavirüs ile İlgili Bilinmesi Gereken Terimler
- Covid-19: Corona virüsler (CoV), Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi soğuk algınlığından daha ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Covid-19, ilk olarak geçen yıl Aralık ayında Çin’in Wuhan eyaletinde ateş, öksürük, nefes darlığı belirtileriyle ortaya çıkan ve 13 Ocak 2020'de tanımlanan bir virüstür.
- Dezenfekte: Bir yerin, nesnenin üzerindeki virüsü, mikrobu temizleme işleminin adıEndemi: Herhangi bir sağlık sorununun bir bölgede her zaman belirli oranlarda, belirli sayılarda görülmesine verilen isimdir.Virüse maruz kalıp hastalanmak anlamında kullanılmaktadır.
- Entübe: Solunum yetmezliği durumunda solunum desteği için nefes borusuna boru takma işlemine entübasyon, entübasyon işlemine de entübe etmek, bu hastalara da entübe hasta ismi veriliyor.Bir yerde görülen bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilme çalışması.
- Karantina: Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbirsel faaliyetlerin tümü, sağlık yalıtımı.
- Karantina Hastanesi: Salgın hastalıklarla mücadele kapsamında karantinaya alınan bireylerin gözetim altında tutulduğu, sadece bulaşıcı hastalığın tedavi edildiği hastanelerdir.
- Kontamine: Bir yüzeye, bir nesneye ya da bir uzvumuza virüsün bulamış olma halini anlatmak için kullanılıyor. Kabaca virüs tarafından kirletilme hali diye tanımlanabilir.
- İzole Etmek: Hastalığın yayılmasını önlemek için hasta insanları sağlıklı insanlardan ayırmak.
- Hızlı Kit: Salgına neden olan koronavirüsün bir insanda olup olmadığını hızlıca tespit etmek için kullanılan test aparatı.
- Pandemi: Dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isim.
- Pandemi Hastalığı: Dünya genelinde, insanların sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara da pandemik hastalık deniyor.
- Semptomatik Tedavi: Hastadaki semptomların giderilmesine yönelik tedavi.
- Virolog: Viroloji; virüsleri, zincirlerini, sınıflandırılmalarını, hücrelere giriş yollarını ve hastalığa yol açışlarını inceler. Viroloji alanında çalışan kişilere virolog denir.
- Zoonotik Hastalık: Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık.