
Birbirinden Muhteşem Konya Lezzetleri
Konya, yüzyıllardır incelikle işlediği tarihi kültürü ve bunun en büyük yansımalarından birisi olarak zengin mutfağıyla 2021 yılında UNESCO Gastronomi Şehirleri arasına girdi. Birbirinden lezzetli yemek çeşitleri, sofra düzeni, pişirme teknikleri ile kendine has bir duruşa sahip olan Konya mutfağında mutlaka tatmanızı önereceğimiz harika yemekler yer alıyor. Gelin birbirinden lezzetli Konya'ya özgü yemekleri birlikte keşfedelim. Keyifli okumalar.
Etli Ekmek
Konya mutfağı denildiğinde birçok kişinin aklına ilk gelen lezzet etli ekmek olacaktır. Türkiye’nin hemen her köşesinde bulabileceğiniz etli ekmeği özellikle Konya’da yemenizi öneririz. Lahmacuna oldukça benzetilmesine rağmen aslında oldukça farklı bir tada sahip olan bu yemek, pide gibi hazırlanan incecik hamurun üzerine kıyma, soğan, domates ve biber harcının ilave edilip taş fırında pişirilmesi ile damaklarda tam bir lezzet şölenine yol açıyor.
Fırın Kebabı
Baştan söyleyelim, fırın kebabının pişirilmesi biraz uzun ve zahmetli. Yaklaşık 5 - 6 saatte pişirilen fırın kebabı, Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında gösteriliyor. Sıcak pidenin üzerine kızarmış koyun ya da kuzu etinin konulmasıyla hazırlanır ve yanında közlenmiş biber, domates ile servis edilir. Kırmızı et severlerin tadını unutamayacağı bir lezzet olan fırın kebabını Konya ziyaretinizde denemenizi tavsiye ederiz.
Çebiç
Kuzunun bütün olarak pişirilmesi ile hazırlanan çebiç, Konya mutfağının yapımı oldukça zahmetli yemeklerinden birisidir. Yemeğin iki farklı şekilde hazırlanması ile günün kahvaltı ya da akşam yemeklerinde servis edilebiliyor. Sabah saatlerinde kuzu ciğerinin ızgarada pişirilmesiyle servis edilirken akşam saatlerinde ise bulgur pilavı ile birlikte yeniliyor.
Konya Düğün Pilavı
Türkiye’nin birçok noktasında kendine has bir yapımı ve sunumu olan düğün pilavı, Konya’da da nevi şahsına münhasır bir pişirilme biçimine sahip. Burada yapılan düğün pilavında içine haşlanmış kuzu eti, kuş üzümü ve nohut da eklenir. Bolca karabiberle harmanlanan bu pilav, Konya’da özellikle düğün ya da özel kutlama yemeklerinde servis edilen geleneksel lezzetlerden birisidir.
Bamya Çorbası
Yazdan ipe dizilerek kurutulan bamyayla yapılan çorbanın içine eklenen dana eti ve limon suyuyla muazzam bir lezzet bombası haline dönen bamya çorbasını mutlaka denemenizi öneririz.
Arabaşı Çorbası
Şehrin geleneksel tatları arasında bulunan arabaşı çorbası özellikle bamya çorbası içmeyi tercih etmeyenler için leziz bir alternatif olarak sunuluyor. Bütün bir tavuğun tencerede pişirildikten sonra didiklenmesi ile hazırlanan arabaşı çorbası tıpkı bir ana yemek kadar doyurucu olabiliyor. Servis esnasında üzerine maydanoz da ekleniyor.
Etli Topalak Çorbası
İnce bulgurla hazırlanan küçük yuvarlak köfteler, nohutla birlikte pişirilir. Bazı yörelerde yuvalama çorbası olarak da adlandırıldığını hemen sizinle paylaşalım. Etli topalak çorbası dana kıymasının yanı sıra isteğe göre tavuk eti ile de hazırlanabiliyor.
Dilber Dudağı
Konya’nın geleneksel ana yemeklerinin ardından tatlılardan söz edelim. Şehrin önde gelen şerbetli tatlılarından birisi olan dilber dudağına şeklini verirken yuvarlak biçimle kesilen hamurun içine kırılmış ceviz konularak yarım ay şeklinde kapatılır. Fırına vermeden önce üzerine tereyağı sürülür ve çıktığında da şerbeti eklenerek dinlenmesi sağlanır.
Höşmerim Tatlısı
Balıkesir’in geleneksel lezzetlerinden birisi olan höşmerim, Konya’da en çok hazırlanan tatlı çeşitlerinden birisidir. Sunumunda Konya’ya has dokunuşların ön plana çıktığı bu tatlı burada kaymakla pişiriliyor ve üzerine tarçın, fıstık ya da pudra şekeri serpiliyor.
Sac Arası
Ana yemeğin ardından sevilerek tüketilen tatlılardan birisi olan sac arası, iki sac arasında pişmesinden ötürü bu ismi alıyor. Özel bir yufka ve Antep fıstığından yapılan bu lezzetli tatlıyı servis ederken yanına kaymak eklendiğinde lezzetinin fevkalade makamına çıktığını söyleyebiliriz.
Kabak Kayganası
Bir gözleme çeşidi olan kaygananın memleketi aslında Trabzon’dur. Ancak Konya’da yapılan çeşidi oldukça farklıdır. Bu usule göre Konya kayganasında kabak, ıspanak, kaşar peyniri gibi malzemeler de kullanılıyor.
Papara
Bayatlamış ekmeklerin değerlendirmenin en lezzetli yolunu Konya mutfağı bulmuş diyebiliriz! Ekmek aşı olarak da bilinen papara, peynir, tereyağı ve yoğurtlu sos ile servis ediliyor.
Konya Çöreği
Konya’da çay saatlerinin aranan lezzeti Konya çöreği un, süt ve mahlep ile hazırlanıyor. İnce hamurdan hazırlanan çöreğin içine isteğe göre kıymalı harç da konulabilir.
Mevlana Böreği
Kahvaltı ikramlarından birisi olan Mevlana böreği, üçgen formdadır. İç harcına damak zevkine bağlı olarak peynir ya da kıyma kullanılabilir. Piştikten sonra kıtır kıtır oluşu damağınızda hoş bir anı bırakacak, bizden söylemesi.
Yufkalı Tandır Böreği
Konya’nın meşhur hamur işlerinden birisi olan yufkalı tandır ekmeği ince yufka ile hazırlanıyor. Arasına ıspanaklı, peynirli, kıymalı ve patatesli harç koyarak hazırlanan bu lezzetin en önemli püf noktası üzerine eritilmiş tereyağı dökülmesidir.
Konya Ziyaretinizde Alabileceğiniz Yiyecekler
Konya ziyaretiniz sırasında hem eviniz hem de sevdikleriniz için buradan inanılmaz lezzetli yöresel ürünler satın alabilirsiniz. Bunlar arasında öncelikle Konya küflü peyniri, Mevlana şekeri, lokum ve Konya gevreğini sıralayabiliriz.
Konya Ziyaretinizde Alabileceğiniz Doğal Ürünler
Tescilli bir gastronomi kenti olan Konya’dan dönerken mutfağınıza tat katacak, bedeninize şifa olacak birçok lezzetli doğal ürünler de alabilirsiniz. Katkısız ev tarhanası, keçi sütlü otlu tulum peyniri, karafırın tahini, tulum peyniri ve erişteyi sayabiliriz.