Geleneksel 10 İspanyol Yemeği
İspanyol yemekleri ve mutfağı dünyaca ünlüdür. Bir gastronomi ülkesi olan İspanya farklı tatları harmanladığı mutfağı, yemeklerinin hikayesi ve dünyaca ünlü şefleri ile gurme turlarının da gözdesidir. Bu yüzden özellikle iş seyahati yapacaklar için kısa zamanda mutlaka tadına bakmanızı istediğimiz geleneksel İspanya yemeklerini listeledik. Bir iş seyahatinizde İspanyol bir iş ortağınız ya da müşteriniz varsa muhtemelen bu yemeklerin en güzel adreslerini biliyor olacaktır.
İspanya yemekleri bilinenin aksine acı ya da soslu değildir. İspanyol
mutfağında ağırlıklı olarak deniz ürünleri, jamon, badem, domates gibi ürünler
kullanılıyor. Eğer yolunuz İspanya’ya düşerse ve İspanyol yemekleri içerisinde
hangi yemeği yemeliyim, nasıl bir tada sahiptir diye merak ediyorsanız işte
karşınızda geleneksel 10 İspanyol yemeği. Akdeniz mutfağının tipik bir örneği
olan İspanyol yemeklerini seveceğinizden eminiz.
Tortilla
İspanya’da iki ‘l’ yan yana geldiğinde ‘y’ diye okunur ve bu yüzden İspanyol yemekleri arasında ünlü olan Tortilla da ‘tortiya’ olarak okunur. Tortilla temel malzeme olarak patates, yumurta ve soğandan oluşan, günün her saati yenen bir İspanyol yemeği. Önce patates ve soğan zeytinyağında kavrulur. Sonra bir kapta çırpılan yumurtalarla karıştırılır. Ardından karışım bir tavaya dökülüp altlı üstlü kızartılır. Arasına peynir ya da jamon konularak da yapılan bu yemek geleneksel İspanyol yemeklerinden en çok tercih edilen yemeklerden biri. İspanya gezisi için yemek listenize mutlaka alın.
Paella
Tıpkı tortilla gibi paella da okunurken ‘y’ ile okunup ‘paeyya’ halini alıyor. Paella temel olarak pirinç ve ona eşlik eden sebze ve etlerden oluşan bir yemek. Paella deniz ürünleriyle, tavuk veya etle yapılabileceği gibi sadece sebzeyle de yapılabiliyor. Eğer vejeteryansanız da tüketebileceğiniz bir yemek. Valencia’da doğduğu düşünülen bu yemek İspanya’nın her yerinde yapılmakta. En önemli farkı ise, yapıldığı tavadır. Tavalar, Paella tavası olarak satılmaktadır. Paella geleneksel İspanyol yemeklerinin ilk sıralarında yer alır.
Arroz Con Leche
Süt ve pirinçten oluşan bir tatlı. Arroz Con Leche, “Sütlü Pirinç” anlamına
geliyor. Asında bir Türk tatlısı olan sütlacın ta kendisi. Üzerine tarçın ilave edilerek servis edilen
tatlı geleneksel İspanyol tatlısı olarak karşımıza çıkıyor. Yabancı bir lezzet olmadığı için adaptasyon sorunu
çekmeyeceksiniz.
Pintxos
Velev dilimler halinde kesilmiş
ekmeklerin üzerine çeşitli sos ve yiyeceklerin koyulmasıyla oluşan bir tür atıştırmalık. En önemli noktası çıtır ve lezzetli İspanyol
bagetleri. Bu ekmeklerin üzerine peynir, avokado sosu, domates sosu, jamon gibi
malzemeler koyarak servis ediyorlar.
Pintxos genellikle bar tarzı mekanlarda sunuluyor.
Tapas
En çok bilinen İspanyol yemeklerinden
tapas, ülkemizde de birçok restoranda menüdeki yerini aldı. Küçük atıştırmalıklardan
oluşan tapas aslında bir yemekten ziyade bir kültürdür. Jambon, jamon (İspanyol
domuz pastırması), ekmek, sos, hamsi kızartması gibi birçok atıştırmalığın bir
araya gelmesiyle oluşuyor. İspanyollar Tapas ve bira eşliğinde bir araya
gelerek sohbet ediyorlar. Endülüs kökenli
olduğu bilinen tapas, soğuk ve sıcak mezelerden oluşan birçok yiyeceği
barındıran insan, coğrafya ve beslenme ekseninde bir kültürdür. Geleneksel
İspanyol yemekleri içinde en yaygın olanlarından biridir.
Pan Con Tometa (Taze Domates Sosu)
Taze domateslerden yapılan bir tür kahvaltılık mezenin ekmeğe sürülmüş şekliyle ikram edilmesidir. Bazı restoranlarda ekmek ve domates ayrı gelmektedir. İçerisine zeytinyağı, tuz ve bazen fesleğen katılan özellikle kahvaltılarda ve akşam yemeklerinde tüketilen bir lezzettir.
Turron
Turron, Türk helvasını andıran tadı ile badem ezmesinin bir türü olarak karşımıza çıkıyor. Onlarca çeşidi bulunan Turron’un temel malzemesini badem ve şeker oluşturuyor. Bazı turronlar kavrulmuş bademle yapılırken bazıları unlu mamül olarak karşımıza çıkıyor. Beyaz çikolatalı, bitter çikolatalı, fındıklı, parça bademli gibi birçok çeşidi var. Özellikle özel günlerde ikram edilen ya da hediye olarak götürülen bir tatlı.
Mari Muntanya
Deniz ve dağ kelimelerinden meydana gelen bu yemek, İspanyol yemekleri içinde en farklı yemeklerden biri kabul ediliyor. Mari Muntanya tavuk, karides, sarımsak, beyaz şarap sosundan oluşan bir yemek. İçerisine İspanyollar arasında çok önemli bir yeri olan badem koyuluyor. Aslında Katalonya bölgesinin bir yemeği olmasına rağmen tüm İspanya’da tüketilen bir yemek halini almış.
Horchata
Valencia’da ortaya çıkan bu içecek badem ve sütten yapılıyor. İçine buz atılarak servis ediliyor. Soğuk içecekler içinde en çok tercih edilen Horchata İspanya’nın meşhur bademleriyle yapılıyor. İspanya’da yazın favori içeceklerinden olan horchata, geleneksel İspanya mutfağının temel öğelerinden biri.
Gazpacho
İspanyolların meşhur domatesi ile yapılan pişirilmeyen bir çorba. Sarımsak, domates, tuz, kırmızı dolmalık biber ve soğan ile yapılan bu soğuk çorba taze domateslerden yapılıyor. Bademli alternatifi de olan çorbanın kökeni Endülüs toprakları. Zamanla tüm İspanya’ya yayılmış olan bu çorba en çok tercih edilen yemeklerden biri.