Tatile Çıkacakların Dikkat Etmesi Gereken Sağlık Önerileri

Tatile Çıkacakların Dikkat Etmesi Gereken Sağlık Önerileri

Tatile çıkarken kendimiz ve çevremizdekiler için bazı kurallara uymak oldukça önemli. Normalleşme sürecine girdiğimiz şu günlerde Sağlık Bakanlığı hep üç şey üzerinde duruyor: Sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyen. Gelin uzman görüşlerinden derlediğimiz tatile çıkacakların dikkat etmesi gereken sağlık önerileri nelermiş hep birlikte bakalım.

Maske Kullanımı

Tatildeyken kalabalık içinde olduğunuz zaman maske takmayı unutmamalıyız. Tek kullanımlık maske takarak kendimizi ve sevdiklerimizi risklerden maksimum düzeyde uzak tutabilmek mümkün. Maske bize ek bir bağışıklık gücü sağlamıyor ama salgının sonlandığı haberi gelene kadar bize güçlü ve etkili bir ‘dış blokaj’ avantajı kazandırıyor. 


Sosyal Mesafe = Sağlıklı Kalmak

Sağlık Bakanlığının sık sık açıklamalar yayımlıyor. Yapılan araştırmalar çevremizdekilerin ve bizlerin koronavirüs taşıyıcısı olabileceğini ve herhangi bir sempton göstermeyeceğini belirtiyor. Bu yüzden tatilde olsak dahi bizim ve çevremizdekilerin potansiyel taşıyıcılar olabileceğini  her zaman aklımızda bulundurmak faydalı olacaktır. Sağlıklı ve huzurlu bir tatilin yolu sosyal mesafe kurallarına uymaktan geçmektedir.

En Az 30 Saniye El Yıkama

Tatilde alınacak hijyen önlemlerinin en önemli maddesi ise en az 20 saniye boyunca el yıkamak. Her gün farkında olarak ya da olmayarak birçok yere dokunuyoruz ve bir yerlere dokunduktan sonra ağzımıza, yüzümüze ya da vücudumuza dokunuyoruz. Özellikle toplu alanlarda etrafa temas ederek mikro ve virüslerle etkileşim haline giriyoruz. Bu nedenle de vücudumuzda en çok mikrop barındıran organımız ellerimiz oluyor. Dışarıda herhangi bir şeyle temas ettikten sonra el yıkamak tatil boyunca en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi olmalıdır. El yıkamaya dair daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı bilgiler ışığında hazırladığımız Ellerimizi Nasıl ve Ne Zaman Yıkamalıyız? içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

Her Zaman Yanında Taşınmalı: Dezenfekte Edici Ürünler

Hijyene dikkat etmek ise tatile çıkacakların dikkat etmesi gereken sağlık önerileri listesinin en önemli maddelerinden bir tanesi. Yanınızda her zaman hijyen sağlayıcı bir sprey veya antibakteriyel mendil bulundurmanız sizi risklere karşı koruyacaktır. 


Ulaşım Noktalarına ve Ulaşım Araçlarına Dikkat

Havaalanları, otogarlar ve mola yerlerin sirkülasyonu fazla olan yerler olduğu için mikrop ve virüslerin en çok bulaşabileceği yerler arasında bulunuyor. Özellikle bu alanlarda bulunduğunuz zaman normalde davrandığınızdan daha dikkatli olmanız sağlığınızı koruyacak en büyük adımlardan bir tanesidir. 

İyi Bir Bağışıklığın Anahtarı Uyku Düzeni

Bir gezginin tatildeyken mümkün olduğunca çok şey yapmak istediği anlaşılabilir bir durumdur. Özellikle bağışıklığımızı  güçlü tutmamız gereken şu günlerde fiziksel ve zihinsel refahınız için kendinizi zorlayacak aktivitelerden kaçınmanız en doğrusu olacaktır. Unutmayın; düzenli uyumak bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur ve daha fazla enerjik olmanızı sağlar.

Kişisel Eşyaların Kullanımı

Her ne kadar koronavirüsün eşyalardan bulaşmadığına dair kesin veriler bulunmuyor olsa da; kişisel eşyalarınızı paylaşmayarak tedbiri elden bırakmamalısınız. Örneğin kendi plaj havlunuzu kullanarak olası bulaş riskini en aza indirebilirsiniz.  

Para Kullanırken Dikkat

Yapılan araştırmalar kağıt paralarda milyonlarca bakteri ve virüsün yaşadığını gösteriyor. Tatil sırasında kağıt paraları hijyenik hale getirmek zor olabilir. Bu yüzden kredi kartınız kullanıyorsanız olası bir ödemeden sonra hemen hijyenik hale getirmeniz daha kolay olacaktır.

Seyahat Sigortası 

Seyahate çıkmadan seyahat sağlık sigortası yaptırmayı düşündünüz mü? Özellikle son dönemlerde seyahat sigortası bir cankurtaran olabilir. Seyahat Sigortası Hakkında Merak Edilenler içeriğimizi okuyarak seyahat sigortası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 


Sonuç olarak temel seyahatleriniz sırasında güvende olmanın en iyi yolu, diğerlerinden olabildiğince uzakta kalmak ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmaktır. Bir şeye dokunmak veya yemek yemek gerektiğinde, önce ve sonra ellerinizi yıkadığınızdan veya dezenfekte ettiğinizden emin olun. Tatilden dönüşte kendinizi her zamankinden farklı hissederseniz Sağlık Bakanlığı'nın 14 gün boyunca evde kalmanızı önerdiğini unutmayın. Seyahat sağlığı hakkındaki diğer içeriklerimize linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Seyahat Edeceklerin Normalleşme Sürecinde Bilmesi Gereken Terimler

Seyahatteyken Sosyal Mesafe Kurallarını Unutmamanızı Sağlayacak İpuçları

Tatilde Sosyal Mesafe Kuralları Nasıl İşleyecek?

Turizmde Sosyal Mesafe Kuralları Nerelerde Uygulanacak?

Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

Normalleşme Sürecinde Otellerde Konaklamalar Nasıl Olacak?

Yorum (0)
Yorum Bırak