Apart Otel Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Apart Otel Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Tatilseverlerin son dönem popüler konaklama şekillerinden biri de apart otellerdir. Özellikle kalabalık aile veya arkadaş gruplarının ev konforunda ekonomik tatil yapmak isteyenler apart otellerde konaklayarak tatil yapmayı tercih ediyorlar.

Peki apart oteller nasıl ortaya çıktı, apart otellerin, 'apart daire' 'günlük kiralık tatil evleri' ile arasında bir fark var mı? Apart otel seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Bu yazımızda tüm bu sorularınızı sizler için yanıtladık…

Apart Otel Nedir?

Apart otel ilk kez İspanya’da 1960’lı yıllarda apart otel hizmeti veren bir firmanın adı olarak kullanıldı. 'Apartman' ve 'otel' kelimelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıktı.

  • Apart otel, otel işletme tiplerinden biridir. Normal bir otel odası yerine tamamen mobilyalı bir süit, villa veya daire olarak kiraya verilir. Bir otel odasından ayıran en büyük farklı kendine ait bir mutfağının da olmasıdır.
  •  Apart otel misafirlerin tatilleri esnasında yeme içme ve temizlik gibi ihtiyaçlarını kendilerinin giderebilecekleri ekipmanları barındıran, genellikle dairelerin olduğu bina veya villa şeklinde konumlandırılmış konaklama tesislerini tanımlamak için kullanılır.
  • Apart otel, apartman veya villa tarzında inşa edilmiş yapılardan oluşur. Ruhsatlı olarak hizmet veren konaklama yerleridir. Apart otellerin ruhsatlı işletmeler olması ve burada kalacak misafirlerin kimlik bildirimine tabi tutulması güvenlik açısından birçok tatilcinin tercih nedeni olabiliyor.


'Apart Otel' ve 'Kiralık Tatil Evi', 'Apart Daire' Arasındaki Farklar Nelerdir?

Son dönemlerde yine pek çok seyahatseverin tercih ettiği ‘günlük tatil evi kiralama’ ve ‘apart daire’ kavramları ‘apart otel’ ile karıştırılabiliyor ancak aralarında belirgin farklar var. Bu farkı anlamak için ‘kiralık tatil evi’ ve ‘apart daire’ kavramlarına da göz atalım.

Kiralık Tatil Evi Nedir?

Bazı mülk sahipleri yılın belirli dönemlerinde ya da evlerini kullanmadıkları zamanlarda günlük kira karşılılığında evlerini kiralayabiliyorlar. Bu özellikle yazlık yerlerde daha yaygın olarak karşılaştığımız bir durum. Bu evler ruhsatlı işletmeler olmayıp ev sahipleri tarafından ya da emlakçılar aracılığıyla dönemsel olarak kiralanan tatil evleridir. Mülk sahipleri uzun dönem kiracılar yerine özellikle yaz sezonunda evlerini günlük olarak kiralatarak daha çok maddi gelir elde etmeyi amaçlarlar. Tatil evleri tam olarak bir evin bütün bölümlerini kendi evinizmiş gibi kullanma olanağı sunar. Varsa balkon, teras, bahçesi de kullanım alanınıza dahildir. Mutfakları apart otellere göre daha kapsamlı olabilir. Çünkü o evde normalde de yaşayan ev sahibi vardır. Tatil evleri, apart oteller gibi standart bir dekorasyona sahip değillerdir. Daha çok sahibin nasıl döşediğine bağlı olan bir tarzı vardır.


Apart Daire Nedir?

'Apart daire' daha çok öğrencilerin yoğun olduğu merkezi yerlerde bulunan konaklama tipidir. 1+1 veya 1+0 şeklinde stüdyo daire olarak geçen eşyalı, içinde açık küçük bir mutfağı, banyo ve tuvaleti olan oldukça küçük dairelerdir. Genellikle üniversite öğrencileri tarafından tercih edilir. Son zamanlarda seyahat edenler tarafından da günlük kullanım için kiralanmaya başlandı.

Apart Otel Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Apart otel, "apart daire" veya "kiralık tatil evi" konaklama şekilleri ile karıştırılabiliyor. Bu nedenle apart otel ararken ilanlarda bahsedilen yerin apart otel hizmetleri verip vermediği sorgulanmalıdır.

Apart otel tercih edilirken apart otelin sahip olması gereken özellikler göz önünde bulundurarak kiralama yapılmalıdır. Aşağıda bahsedeceğimiz apart otel özelliklerinin yanı sıra apart otelin denize yakınlığı, ulaşım ve alış veriş noktalarının aparta yakınlığı gibi imkanlar da tatilinizin rahat geçmesine yardımcı olacak önemli noktalardır.


Apart Otel Özellikleri Nelerdir?

  • Apart oteller ruhsatlı olarak hizmet veren işletme, konaklama yerleridir.
  • Kalacak misafirler kimlik bilgilerine tabi tutulurlar. Bu özelliği ile güvenlik kaygıları olan misafirler için elverişlidir.
  • Apart otellerde daireler genellikle standart tiptedir ve her dairenin kendine ait girişi vardır. Diğer tatilcilerle ortak kullanım alanları otellere göre daha azdır.
  • Apart oteller konaklama yapılacak gece sayısına göre fiyatlandırılır ve bu nedenle kişi sayısı arttıkça kişi başına düşen maliyet düşer. Kişi sayısı sınırlaması elbette vardır ancak fiyat kişi başı değil, gecelik fiyat olarak hesaplanır.
  • Apart otellerde elektrik, su, doğal gaz, internet kullanımı, havlu ve çarşaf değişimi fiyata dahildir.
  • Apart oteller genelde kalabalık ailelere hitap ettiğinden en az bir oda bir salon ve mutfaktan oluşurlar. Apart otellerde konaklayan misafirler otelden yeme içme hizmetleri almazlar, kendi yiyeceklerini kendileri satın alıp kendileri hazırlarlar.
  • Bazı apart otellerde kahvaltı fiyata dahil olabilir ve bazı otellerin bünyesinde restoranları da olabilir ama yemekler ücretlidir.
  • Apart oteller eğer misafir talep ederse kahvaltı ve yemek servisleri, temizlik vb. hizmetleri bazen ek ücret ile bazen de ücretsiz olarak verebilmektedir.
  • Apart oteller misafirlerine gerçek bir ev konforu sağlayabilmek için mümkün olduğunca dayanıklı ve çeşitli ev eşyası bulundurmaya özen gösterirler. Apart oteller misafirler tarafında tercih edilmek için daha iyi bir hizmet ve daha fazla konfor sunma konusunda sınır tanımayabilirler. Tesisten tesise değişse de bir apart otelde bulunması gereken temel gereçler; mutfak gereçleri, çay-kahve makineleri, çamaşır makinesi, yemek masası, yatak odası takımı, ütü, tv, elektrikli süpürge, temizlik malzemesi, temiz çarşaflar, havlular vb. olarak sıralanabilir.

Hem dünyada hem de ülkemizde birçok tatilci tarafından tercih edilen apart otel seçeneğinde temel amaç ev konforunda ekonomik bir tatil yapmaktır. Kalabalık aile ve arkadaş grupları için biçilmiş kaftan olan apart otel konaklama seçeneği giderek popüler bir tatil biçimi olmaya devam ediyor.

İlgili içerikler: 

Türkiye’deki En İyi Dağ Evi Tatil Yerleri

Villa Kiralarken Dikkat Edilecek 10 Şey

Yorum (0)
Yorum Bırak