Artemis Tapınağı Hakkında Bilgi Dolu Bir Yolculuk

Artemis Tapınağı Hakkında Bilgi Dolu Bir Yolculuk

İzmir’in Selçuk ilçesinde, Efes Antik Kenti içerisinde yer alan Artemis Tapınağı ya da diğer adıyla Diana Tapınağı, tamamen mermerden yapılan görkemli mimarisiyle Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş. Milattan önce 550 yıllarında tamamlanan Artemis Tapınağı, dünyanın yedi harikasından biridir ve Türkiye’nin en özel gezi duraklarından birini oluşturur. Artemis Tapınağı, 120 yıllık bir projenin eseridir ve hakkında dünyanın yedi harikasını ilk defa derleyen Yunanlı SİDON tarafından ‘İşte! Olimpus'un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı’ denmiştir. Üstelik Sidon, bunu dediğinde Babilin Asma Bahçelerini, Zeus’un Heykelini ve Mısır Piramitlerini de görmüştür.

Hadi gelin, kahvelerinizi yudumlarken Türkiye’nin en özel rotalarından biri olan Artemis Tapınağı hakkında keyifli ve bilgili bir yolculuğa çıkalım.

Artemis Tapınağı Doğuyor

Anadolu tanrıçalarının anası olarak bilinen Kibele’nin efsanelere göre Artemis adıyla anıldığı söyleniyor. Efes Antik Kenti’nde yer alan Artemis Tapınağı 115 metre uzunluğunda ve 54 metre genişliğindedir. Deprem bölgesinde yer alması nedeniyle zarar görmemek için paketlenmiş kömür ve koyun derileri üzerine yapılmıştır. Bilinene göre Giritli mimarlar tarafından yapılmıştır.

Dünya UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Artemis Tapınağı, inşa edildiği dönemde Efes’in ekonomik olarak güçlü bir bölgesinde yer alıyordu. Bu nedenle bölge hareketli bir insan nüfusuna sahipti ve hemen herkes tapınağı ziyaret etmekteydi. Dini açıdan bakıldığında ise Efesliler Kibele'ye taparlardı ve Artemis Tapınağı’nı inançlarının bir bölümü haline getirmişlerdi. Günümüze kadar inşa edilmiş en büyük Yunan tapınağı olarak bilinen Artemis Tapınağı, 1869’da J.T. Wood tarafından keşfedilmiştir.

Her işaret Artemis Tapınağı’nı gerçekten bir tapınak olarak yapıldığını gösterse de içi tapınak dışı ise çarşı olarak kullanılmıştır.


Artemis Tapınağı’nın Özellikleri

Artemis Tapınağı, Lidya’nın en zengin kralı Kroisos tarafından yaptırılmaya başlanmıştı. Artemis Tapınağı 3 evreden oluşmaktaydı. A evresi Artemisium olarak adlandırılmış, B evresi Artemisium’un yapılmış, C evresi ise yangından sonra yenilenmiştir. Artemis Tapınağı, içerisinde birçok sanat eserini barındıran, ayrıca dönemin ünlü sanatçılarının mermer ve bronz heykelleri ile bezeli doksan metre yükseklikte ve kırk beş metre genişlikte devasa bir yapıdır. Yunan heykeltıraşların eserleri ve çoğunlukla Efes’in kurucusu olarak bilinen Amazonlar'ın heykelleri olmuştur. Yangınlar nedeniyle harap olan Artemis Tapınağı, ilk haline benzeyen restorasyonla tekrar yapılmıştır. Söylenene göre Artemis Tapınağı’nı yakan Herostratus’un tapınağı yakma sebebi ise böylesi bir yapıyı yaktıktan sonra adının tüm dünyaya yayılacağını düşünmüş olması. Artemis Tapınağı bu yangın haricinde yaklaşık 7 kere yakılıp yıkılmıştır.

Günümüzde ise Artemis tapınağının görkemli iki heykeli Selçuk Müzesi’inde sergilenmektedir. Fakat Artemis tapınağı bulunmamaktadır; bugün sadece bir sütun kalmıştır. Tapınaktan geriye kalan kabartmalı sütunlar ve arkaik sütun başlıkları ise Londra British Museum'da sergilenmektedir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan diğer değerlerimizi keşfetmek için linke tıklayıp içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yorum (2)
Serdar Çelenk
13 Mart 2022

Yukarıdaki 2. fotoğraf Efes değil Sardes Artemis Tapınağına ait.

HIS Travel
25 Mart 2022

Merhaba Serdar Bey, Dikkatiniz için teşekkür ederiz. Doğru görsel ile içeriğimizi güncelledik. İyi günler dileriz.

Yorum Bırak