Gastronomi Festivali: Hatay Lezzetleri

Gastronomi Festivali: Hatay Lezzetleri

Tarihi boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapan Hatay toprakları, inanılmaz bir kültür zenginliğine sahip. Tüm dünyada ‘Medeniyetler Şehri’ olarak gösterilen Hatay, farklı inançlara mensup insanların hoşgörü ve huzur içinde bir arada yaşadığı kadim bir kent! Bu çok kültürlülük elbette Hatay’ın mutfağına lezzet birikimi ile yansımış ve dünyaca bir üne kavuşmasını sağlamış durumda. Kentin yöresel yemeklerinden, tatlılarına, salata çeşitlerinden mezelere kadar birbirinden güzel onlarca lezzet bulunuyor. Gelin bu içeriğimizde Hatay lezzetleri nelermiş, birlikte bakalım. 

İlgili içerik: Bir Hafta Sonu Rotası: Hatay’da Gezilecek Yerler

Künefe

Birbirinden lezzetli Hatay yemeklerinden söz edeceksek önceliği şehrin en ünlü tatlarından olan künefeye vermek istedik. Tam bir lezzet yolculuğuna çıkacağınız Hatay’ın en meşhur tatlısı olan künefe kadayıf, tuzsuz Antakya peyniri, fıstık ve şerbetin muhteşem birlemişinden meydana gelen bir lezzet.


Kağıt Kebabı

Kağıt kebabının diğer kebaplardan çok farklı olduğunu söylememiz gerek. Yöreye has bir lezzet olan kağıt kebabında kullanılan et, satırla kıyma haline getirilir. Tamamen el emeği ile hazırlanan kebaba, satır kıymasının yanı sıra maydanoz, biber, domates ve sarımsak eklenerek pişiriliyor. Ortaya çıkan lezzet ise kelimenin tam anlamıyla damak şenlendiriyor.


Fellah Köftesi

Hatay ve çevresinde en bilinen yemeklerinden olan fellah köftesi, ince bulgurla hazırlanıyor. Minik toplar haline getirilen ince bulgur haşlanıyor, ardından sarımsak ve domatesle hazırlanan sosa bulanarak servis ediliyor. Hem doyurucu hem de besleyici olan fellah köftesi, tam bir gün ortası yemeği.

Biberli Ekmek

Bir ısırıkla lezzet harmonisi yaşamanıza neden olan biberli ekmeği ister kahvaltılarınızda isterseniz de gün ortasında aperatif bir yiyecek olarak tüketebilirsiniz. Lahmacun ya da pizzaya benzerliği olan bu ekmeği onlardan ayıran fark özel sosu ve susam taneleri diyebiliriz. Hatay’da hemen her evde bulunan biberli ekmek, baharat, biber, soğan ve salça ile hazırlanıyor.


Tepsi Kebabı

Kadim kentin en nadide yemeklerinden olan tepsi kebabı, tıpkı yöreye has kağıt kebabı gibi damak şenlendirici bir lezzete sahip! Lokanta ve restoranların dışında evde de hazırlanabilecek bir yemek çeşidi olan tepsi kebabının içinde kıyma, patates dilimleri, kapya ve sivri biber, kuru soğan ile domatesle hazırlanıyor. Tepsi dibinde oluşan kendi yağı ile pişen mükemmel bir lezzete dönüşüyor. Lavaşla banarak yenilen bu kebabın müdavimi olacağınızdan eminiz.


Ekşi Aşı

Hatay’a özgü geleneksel bir yemek olan ekşili aş, ana yemek olarak servis edilebileceği gibi başlangıç ya da kapanış yemeği olarak da ikram edilebilir. Bulgurdan yapılan bu lezzet harikasını hazırlamak için bulguru ıslatıp dinlendirmeniz gerekiyor. Ardından diğer malzemeleri ekledikten sonra yoğurup misket şeklindeki köfteleri hazırlamalısınız. Köfteler az yağda kızarırken, çorbası için salça, nar ekşisi ve nane eklediğiniz suyu kaynatın. Ardından bu suya kızaran köfteleri atarak pişirin, geriye yalnızca afiyetle yemeniz alıyor.

Belen Tava

Ekmek banarak yemek yemeyi sevenlerdenseniz Hatay’a geldiğinizde mutlaka belen tavayı yemelisiniz! Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu yemek, adını Hatay’ın en yüksek ilçesi Belen’den alıyor. İçinde kuzu kuşbaşı, kapya ve yeşil biber, soğan, sarımsak, pul biber ve kekik yer alıyor. Damağınızda unutamayacak bir lezzet bırakacak bu yemek özellikle kış günlerinde içinizi ısıtacak.


Firik Pilavı

Hatay’ın hemen her lokantası ve restoranında bulabileceğiniz yemeklerden birisi olan firik pilavının yapımında bolca tavuk bulunuyor. Çeşitli baharatlarla harmanlanan firik pilavı, ana yemeklerin yanına çok yakışıyor.

Katıklı Ekmek

Antakya sofralarının olmazsa olmaz lezzetlerinden olan katıklı ekmeği de mutlaka denemenizi öneririz. İncecik açılan ekmek hamurunun üzerine acı biber salçası ve baharatlı çökelek koyuluyor ve fırından çıkar çıkmaz afiyetle yeniliyor. Acı sevmeyenler için acısının biraz fazla gelebileceğini de sizinle mutlaka paylaşalım.

Kaytaz Böreği

Hatay mutfağının en sevilen hamur işlerinden birisi olan kaytaz böreği, elle açılan küçük bir hamurun ortasına bol kıyma konularak hazırlanıyor. Öğleden sonra çay keyiflerinin en lezzetli eşlikçilerinden birisidir. Kendine has bir lezzet olan kaytaz böreğini mutlaka denemenizi öneririz.


Bakla Ezmesi

Hatay’ın dünyaya bir armağanı olan bakla ezmesi tam bir lezzet fırtınası! Suda bekleyen baklalar yumuşadıklarında eziliyor ve içine limon suyu, tahin ile sarımsak karıştırılıyor ve tam bir damak şaklatan tat ortaya çıkıyor.

Şıh Mualla

Patlıcan yemeklerini seviyorsanız asla ıskalamamanız gereken bir Hatay lezzeti de Şıh Mualla. Diğer patlıcan yemeklerinden farklı bir lezzete sahip olan bu yemekte patlıcana yeşil mercimek, kapya biberi, domates ve sos eşlik ediyor. Hafif ve doyurucu bir yemek olan şıh muallaya özellikle kış sofralarında daha çok yer veriliyor.

Zeytin Üfelemesi

Meze olarak ikram edilen zeytin üfelemesinin içinde domates, maydanoz, kırmızı biber, kırma yeşil zeytin ve kuru soğan bulunuyor.

Kömbe

Anadolu’nun birçok yerinde karşılaşabileceğiniz kömbe lezzetini bir de Hatay’a has özellikleriyle denemenizi öneririz. Karanfil, damla sakızı, yenibahar, zencefil, mahlep, tarçın gibi baharatlarla yapılan Hatay kömbesinin hamurunda yumurta ve yoğurt bulunmadığından uzun bir süre aynı tazeliğini koruyabiliyor. Çayla müthiş bir ikili olan kömbeden evinize ve sevdiklerinize de götürmek için fazladan alabilirsiniz.

Kumbursiye Çorbası

Kuzu etinden pişirilen Kumbursiye Çorbası, besleyici ve doyurucu Hatay yemeklerinden birisi. Yapımı kolay yemesi de oldukça leziz olan kumbursiye çorbası, yerelin dışına pek çıkmamış bir lezzet. Bu çorbanın içeriğini kuşbaşı kuzu eti, patates, arpacık soğanı, süzme yoğurt, kuru nane ve tereyağı oluşturuyor.

Çökelek Salatası

Hatay’ın simgesel lezzetlerinden birisi de çökelek peyniri. Çökelek salatası, çoban salatasıyla karıştırılarak sunuluyor ve kentteki birçok restoranda tadabilirsiniz.

Zahter Salatası

Çoğunluğun bildiği kekik otunun bir diğer ismi olan zahterden yapılan bu salata tazelik sağlayan aromasıyla damağınızı şenlendirecek. Öğütülmeden önceki haliyle hazırlanan bu salataya soğan, nar ekşisi, zeytinyağı, maydanoz ve baharatların ekleniyor.

Mütebbel

Közlenmiş patlıcan, limon suyu ve tahinin mükemmel bir uyum yakaladığı mütebbel, Hatay’ın en sevilen mezelerinden birisi. Kebapçılarda bulabileceğiniz bu mezeyi Hatay ziyaretinizde mutlaka denemenizi öneririz.

Yorum (0)
Yorum Bırak