Geleneksel Türk Kahvaltısının Lezzetleri

Geleneksel Türk Kahvaltısının Lezzetleri

Türklerin ve Türkiye’de yaşayanların çok sevdiği bir şey varsa o da güne iyi ve doyurucu bir kahvaltıyla başlamak. Sonuçta Türk kahvaltısının ününün ülke sınırlarını aşması boşuna değil. Birbirinden lezzetli yiyecekleriyle Türk kahvaltı sofrası tam bir lezzet şölenidir. Okudukça gözlerinizin şenleneceği en çok sevilen kahvaltı çeşitlerini sizler için derledik. Keyifli okumalar.

Sucuklu Yumurta

Yumurta ve sucukla yapılabilecek onlarca şey var ama sucuklu yumurtanın kahvaltıda yeri ayrıdır. Eğer kahvaltının mutlulukla bir ilgisi varsa bunda sucuklu yumurtanın payı oldukça büyüktür. Ocaktan yeni alınıp sofraya getirilmiş sucuklu yumurtaya ekmek banmak, Türkiye’de yaşayanlar için en güzel pazar aktivitelerinden birisidir.


Hamur İşleri

Börek, gözleme, poğaça veya simit… Bu lezzetli unlu mamüllersiz bir Türk kahvaltısı gerçekten düşünülemez. Fırından yeni çıkan böreğe kim hayır diyebilir?


Bal-Kaymak

Kahvaltı sofralarının en gözde ikilisi nedir diye sorarsınız kuşkusuz cevap bal-kaymak olacaktır. Genelde kahvaltıda sona sakladığımız, onsuz bir kapanışı asla düşünemeyeceğimiz lezzetlerin buluşmasıdır bal ve kaymak ikilisi.


Zeytin

Zeytinsiz bir Türk kahvaltısı düşünülemez. Marmara ve Ege bölgesinde yetişen zeytin çeşitleri kahvaltının vazgeçilmezidir.


Muhlama

Karadeniz’in Türk kahvaltısına kazandırdığı bir lezzet olarak muhlama, özellikle Karadeniz sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Eğer ortamda halis tereyağlı bir muhlama varsa, ortamda kimse kolay kolay aç kalmayacaktır.


Menemen

Bu lezzetli yemeği soğanlı da seven var soğansız da. Özellikle yazın taze domates ve biberle yapılan menemen sadece sabah kahvaltılarında değil, her öğünde tüketilebilen bir yiyecektir.


Peynir Çeşitleri

Geleneksel Türk kahvaltılarında çeşit çeşit peynirlerin olduğu peynir tabağı oldukça önemlidir. Kars kaşarı peyniri, Van otlu peyniri, Erzincan tulumu, Ezine peyniri gibi Türkiye’ye özgü nefis peynirlerden bahsediyoruz. Peynir ve peynir çeşitleri kahvaltıların adeta can damarlarıdır.


Zeytinyağlı Söğüş

Şöyle bol kekikli, pul biberli ve zeytinyağlı bir söğüş yakışmaz mı hiç Türk kahvaltı sofralarına. Farklı yörelerden gelen muhteşem zeytinlerin Türk kahvaltılarında müthiş bir tamamlayıcı ve ayrıca sağlıklı da bir alternatif.


Reçel

Reçel ve reçel çeşitleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Osmanlı döneminden bu yana herkesin kahvaltıda severek tükettiği reçel zamanında tıbbi tariflerin de gelişmesinde rol almış. Çeşitli meyvelerden ve hatta sebzelerden yapılan Türk reçelleri kahvaltının en sevilen yiyeceklerinden birisidir.


Çay

Ve tabii ki çay olmazsa liste eksik kalırdı. Günün her saatinde çay tüketmeyi seven Türkler, özellikle kahvaltıya çaysız oturmaz. Karadeniz bölgesinin meşhur siyah çayı, kahvaltı öğününün de her zaman baş tacıdır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Türkiye’de Yaşayan Yabancılara Sokak Lezzeti Önerileri

Yorum (0)
Yorum Bırak