Seyahatteyken Sosyal Mesafe Kurallarını Unutmamanızı Sağlayacak İpuçları
Yıl boyunca heyecanla beklediğimiz tatil zamanı geldi çattı! Fakat bu sene tatil yaparken sağlımızı ve başkalarının da sağlığını düşünmek durumundayız. Peki denize veya tarihi yerlere kendimizi kaptırmışken sağlığımızı korumaya nasıl devam edeceğiz?Yıl boyunca heyecanla beklediğimiz tatil zamanı geldi çattı! Fakat bu sene tatil yaparken sağlımızı ve başkalarının da sağlığını düşünmek durumundayız. Peki denize veya tarihi yerlere kendimizi kaptırmışken sağlığımızı korumaya nasıl devam edeceğiz? Normalleşme döneminde olduğumuz şu günlerde yanımızda her zaman taşıdığımız telefon ve cüzdana bir de maske ve antiseptikleri ekledik ve eklemeye de devam edeceğiz. Sizlere seyahat ederken sosyal mesafe kuralına dikkat etmeyi unutmamanız için hatırlatmalarla dolu bir liste hazırladık. Keyifli okumalar.
1- Kalabalıktaki Olası Bulaş Riskinden Korunmanın Yolu: Sosyal Mesafe
Uzmanlar sık sık uyarını şu yönde yapıyor: ''Kalabalıklardan kaçının, özellikle tatillerde.'' Peki kalabalıklardan kaçınmamız mümkün mü? Tabii ki! mümkün. Peki bunu nasıl yapacağız?
Sağlık Bakanlığının yayımladığı açıklamalarda çevremizdekilerin ve bizlerin koronavirüs taşıyıcısı olabileceğini ve herhangi bir sempton göstermeyeceğini belirtiyor. Özellikle tatilde sıcak havanın rehavetine kapılmadan ve ''Virüs sıcakta yaşamıyormuş'' diye düşünmeden önce çevremizde potansiyel taşıyıcıların olabileceğini her zaman aklımızda bulundurmakta fayda var. Daha da kötüsü bizler de taşıyıcı olabilir ve hastalığı istemeden başkasına bulaştırabiliriz. O yüzden tatil boyunca kalabalık yerlerde bulunmanız gerekirse mutlaka maske takmaya özen göstermelisiniz.
2- Restoranda Yemek Yemeden Önce Kalabalık Olup Olmadığını Teyit Edin
Hepimiz tatilde muhteşem yemekler yemenin hayallerini kurarız. Ama bu dönemlerde güzel yiyecekler için biraz beklememiz gerekebilir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında aşırı yoğunluk olması durumunda restoran girişlerinde kuyruklar uzayabilir ya da restoran veya otel yönetimi güvenlik tedbiriyle restoranı kapayabilir ya da başka bir alanda yemek servisi yapılabilir.
Aslında bu kural sadece restoranlar için geçerli değil. Eğer Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu alan bir tesiste tatil yapacaksanız, tesislerin SPA merkezi, hamamları da duruma göre kapanabilir. Bu yüzden tatil esnasında hedefinizin beklenmedik bir şekilde kapanması durumunda bir yedek plan oluşturabilirsiniz.
3- Deniz, Kum, Güneş ve Maske
Deniz ve havuz keyfi yapılmadan, tatil biter mi hiç? Sağlık Bakanlığı, deniz ve havuza girmenin koronavirüs tehlikesi barındırmadığını açıkladı. Özetle plajda olsak dahi maske takmamızı Sağlık Bakanlığı öneriyor. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde, açık alanlarda olsa dahi yüzme alanlarında sosyal mesafe kuralları çerçevesinde mutlaka uyulması gereken şu bilgiler ve önlemlere yer vermiş:
''COVID-19’ta bulaşma, temel olarak damlacık ve temas yoluyla olmaktadır, su yoluyla bulaşmamaktadır. Plaj ve yüzme alanları,damlacık yolu ile bulaşan COVID-19 açısından riski düşük olan açık hava mekanları olmasına karşın, yaz sezonunda kullanıcı yoğunluğuna, kullanılan alanın büyüklüğüne, coğrafik özelliklerine, gölgelik, şemsiye sayısı vb. sağlanan olanaklara göre sosyal mesafenin korunamaması nedeniyle COVID-19 bulaşması açısından risklidir.
Bu nedenle COVID-19 açısından güvende olmak için plaj ve yüzme alanlarında kalabalıktan uzak durulmalı, sosyal mesafenin korunmasına azami dikkat edilmeli ve belirtilen önlemlere mutlaka uyulmalıdır.''
Özellikle plajlarda uyulması gereken sosyal mesafe kuralları hakkında geniş bilgi edinmek için Tatilde Sosyal Mesafe Kuralları Nasıl İşleyecek? içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Hatırlatmakta fayda var; plajda veya havuzda güneşleniyor olsanız dahi başkalarıyla aranızda en az 1.5 metre mesafe bırakmalı ve maske maskenizi çıkartmamalınız.
4- Dezenfeksiyon Araçlarınızı Yanınızdan Hiç Ayırmayın
Her nerede olursanız olun mutlaka cebinizde veya küçük çantanızda temiz peçete, antibakteriyel ıslak mendil, kolonya veya dezenfektan ve maske bulundurun. Eğer bulunduğunuz yerin hijyeninden emin değilseniz çantanıza tek kullanımlık eldiven de koyabilirsiniz. Fakat şunu belirtmek gerek; Sağlık Bakanlığı eldivenin yalancı bir güven duygusu oluşturduğunu belirtip, kullanılmamasının daha uygun olacağını söylemektedir.
5- Sağlığınız İçin Tek Kullanımlık Ürünler Tercih Edin
Bulaş riskini en aza indirecek eşyalarını kullanarak koronavirüsten uzak durabilirsiniz. Nasıl mı? Özellikle ortak alanda bulunan bir lavaboyu veya SPA-Hamam gibi alanları kullanacaksınız; tek kullanımlık havlu, sabun, şampuan tercih etmeye özen gösterin, yanınızda bu ürünler bulunmuyorsa tesis yönetiminden temin etmeye çalışın.
6- Ödeme Yaparken Kredi Kartı Kullanmaya Özen Gösterin
Yapılan araştırmalar kağıt paralarda milyonlarca bakteri ve virüsün yaşadığını gösteriyor. Tatil sırasında kağıt paraları hijyenik hale getirmek zor olabilir. Bu yüzden kredi kartınız temassız olsa dahi, olası bir ödemeden sonra hemen hijyenik hale getirebilirsiniz.
BONUS: Ellerinizi Sık Sık Yıkamayı Unutmayın
Listemizin en önemli maddesi ise hiç şüphesiz el yıkamak! Herhangi bir şeyle temas ettikten sonra ellerinizi yıkayarak sağlığınızı ve sevdiklerinizin sağlığını tatilde de koruyabilirsiniz. Sizi virüslerden koruyan doğru el yıkamanın detaylarını Ellerimizi Nasıl ve Ne Zaman Yıkamalıyız? içeriğimizde bulabilirsiniz.