Vize ve Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Ne Anlama Gelirler?

Vize ve Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Ne Anlama Gelirler?

İlk kez yurt dışına çıkacak olanların en çok sorduğu soruların başında "Vize ve pasaport çeşitleri nelerdir? Ne anlama gelirler?" sorusu geliyor. Siz de yurt dışı seyahatinize çıkmadan önce hangi pasaportu alma hakkınız olduğunu ve vize türlerini merak ediyorsanız aşağıda aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

Umuma Mahsus Pasaport

Defterinin renginden dolayı "bordo pasaport" adı da verilen umuma mahsus pasaport, pasaport başvurusu yapan ve gerekli şartları sağlayan her Türk vatandaşının alabildiği standart pasaport türüdür. Bordo pasaport için başvuruda bulunurken, tercih ettiğiniz 6 ay ile 10 yıllık geçerlilik süresine göre belirlenmiş harç miktarını ve defter bedelini ödeyerek kısa sürede pasaportunuzu alabilirsiniz. Bordo pasaport sahipleri, Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelere bu pasaport ile direkt giriş yapabilirken, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere, Amerika'ya, Avustralya'ya ve birçok Arap ülkesine giderken vize uygulamasına tabi tutulurlar.

Hususi Pasaport

Bir diğer adı "yeşil pasaport" olan hususi pasaport, devlet kuruluşlarında memur olarak çalışan kişilere ve gerekli şartları taşıyan birinci dereceden yakınlarına verilen pasaport türüdür. Yeşil pasaport sahiplerinin en büyük avantajı, birçok Avrupa ülkesine vizesiz giriş hakkına sahip olmalarıdır. Yeşil pasaport, çeşitli kriterler göze alınarak 6 aydan 5 seneye kadar verilebilir. Yeşil pasaport almaya hak kazandıysanız sadece defter ücreti ödeyerek pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.


Hizmet Pasaportu

Gri pasaport olarak da bilinen hizmet pasaportu, devlet tarafından yurt dışına göreve yollanan kişilere verilen pasaport türüdür. Ayrıca milli sporcular için de gri pasaport düzenlenir. Gri pasaport, yurt dışına gidecek olan kişiye teslim edilir ve görev bitiminde geri alınır. Hizmet pasaportuyla seyahat eden kişiler, birçok ülkeye vizesiz giriş yapma hakkına sahip olurlar.


Diplomatik Pasaport

Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar. Diplomatik pasaport sahiplerinin aile bireyleri de gerekli şartları karşıladıkları takdirde diplomatik pasaport alabilir.


Geçici Pasaport

Geçici pasaport, yurt dışı seyahatiniz sırasında pasaportunuzu kaybetmeniz veya pasaportunuzun süresinin bitmesi durumunda ilgili ülkedeki Türk konsolosluklarınca temin edilen pasaport türüdür. Pembe pasaport olarak da bilinen pasaport, tek seferliktir ve Türkiye'ye dönüşte yetkili kişilere teslim etmeniz beklenir. Geçici pasaport için sizden herhangi bir harç veya defter bedeli talep edilmez.


Schengen Vizesi

En bilinen ve en çok başvurulan vize türü, Avrupa Birliği ülkelerine giriş sağlayan Schengen vizesidir. Bordo pasaport sahibiyseniz gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna veya aracı kurumuna evraklarınızla birlikte başvurarak Schengen vizesi alabilirsiniz. Genellikle ilk başvurularda seyahat süresi kadar tek girişli Schengen vizesi verilse de sonraki başvurularınızda çok girişli ve birkaç yıl geçerli Schengen vizesi almanız da mümkündür. Geçerlilik süresi devam eden çok girişli bir Schengen vizesiyle Türkiye'ye döndükten sonra tekrar Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilirsiniz.


Transit Vize

Özellikle uzun yolculuklarda karşınıza çıkabilen transit vize uygulaması, uçak yolculuğunuz sırasında aktarma yapılan ülkenin uyguladığı vize türüdür. Örneğin Amerika'ya giderken, İsviçre'de aktarma yapıyorsanız ve Schengen vizeniz yoksa transit vize almanız gerekir. Transit vize, sadece havalimanında bekleme hakkı verirken, ülkeye giriş yapmanızı sağlamaz. Bazı Avrupa ülkeleri ise aktarma süresi 24 saati geçmediği sürece transit vize istemez. Amerika, Kanada ve İngiltere ise transit vize almadan aktarma yapamayacağınız ülkelerdendir. Seyahatiniz öncesi aktarma noktalarının transit vize uygulamalarını bilmek, sizi son dakika stresinden kurtarır.


Sınır Kapısında Vize

Bazı ülkelerin, ülkeye vardığınızda uyguladığı vize türü ise sınır kapısında vize olarak bilinir. Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Maldivler ve Dominik Cumhuriyeti, belirli bir ücret ödeyerek kapıda vize uygulamasından yararlanabileceğiniz ülkelerden bazılarıdır. Bu ülkeler, genelde pasaportunuza istinaden kapı vizesini düzenlese de gidiş-dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonu gibi belgelerinizi yanınızda bulundurarak beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.


Schengen vizesiyle gidebileceğiniz 11 Rotayı sizin için derledik. Okumak buraya tıklayabilirsiniz. 

Yorum (0)
Yorum Bırak