Japonya’nın Dünyaca Ünlü Lezzeti Kobe Eti Neden Bu Kadar Değerli?

Japonya’nın Dünyaca Ünlü Lezzeti Kobe Eti Neden Bu Kadar Değerli?

Doğu Asya’da yer alan Japonya 6852 adadan oluşan bir takım adadır.126 milyonluk nüfusuyla en kalabalık 2. ada olma özelliğini gösteriyor. Dünyanın ise onuncu en kalabalık ülke konumunda olup coğrafi yapısı dağlıktır ve engebeli bir ülkedir. Dağlar toplam yüz ölçümünün %70 ‘ini kaplar. ve orman alanları ise ülke yüzölçümünün %65 ini kaplar. Japonya gelişmişlik seviyesi ve eğitim düzeyi en yüksek ülkelerdendir. Teknolojisi, yaşam tarzı, mutfak kültürleri kendilerine özgü olan Japonlar iş disiplinleriyle de kendilerine hayran bıraktırmayı her zaman başarıyor.

Japon Mutfağı'nın Özellikleri

  • Damak tatları farklı olsa da kendi buldukları ve kullandıkları değişik sosları, pirinci de çoğu yemeklerinde kullanması geleneksel haline gelmiştir.
  • Çay da Japonların mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır, fazla tuz tüketmeyerek ve kalorisi düşük gıdaları tercih ederek daha sağlıklı beslenmeyi tercih ediyorlar.
  • Yemeklerinde az yağ kullanıyorlar haşlama, ızgara ve buharda pişirmeyi tercih ediyorlar balık ve soya fasulyesi sık tükettikleri besinler arasında pirinç tabii ki en önemli besin öğeleri artık Japonlarla özdeşleşen ve gelenekselleşen en önemli ürünleri öyle ki "yemek yemek" tabiri Japonlarda "pirinç yemek"le eşdeğer düzeyde ve pirincin mutfaklarındaki önemini buradan anlıyorsunuz.
  • Ada ülkesi olması dolayısıyla deniz ürünlerinin yeri mutfaklarında büyük yer kaplıyor sushi yemeğine olan düşkünlükleri buradan anlaşılıyor, ağırlıklı olarak balık ve deniz ürünleri tüketseler de tavuk ve kırmızı eti de mutfaklarında yer veriyorlar. Ancak Japonya koyun eti kullanmasa da sığır eti tüketimi yaygın hatta dünyaya yayılmış bir üne sahiptir.

Kobe Eti Nasıl Elde Edilir?

Wagyu (Japon sığırı) üretimi yapılan 4 sığır etinden biridir. Wagyu sığırlarından elde edilen et kalitesiyle bilinir ve yüksek fiyata satılır. Bu sığırların da cinsleri olduğu için Tajima cinsi eti olan kobe etinden söz etmek gerekir. Bütün dünyada bu kadar nam salmış bir et neden böylesine meşhur olmuş ve herkes tarafından tercih edilen et haline gelmiştir biraz buna değinelim.

Kobe etinin oluşum macerasına ve hangi yollardan geçip bu şana sahip olduğunu anlayabilmek için bu meşhur etin doğumuna gitmemiz gerekiyor. Aslında kobe eti diye bilinen et Japonya’nın Kobe şehrindeki Tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir. Tajima gyu sığırların tarihi 2. yüzyıla dayanır. Japonlar hayvan gücünden yararlanmaya başlamasıyla bu sığırlar diğer sığır cinslerinden ayrı kalmıştır . Bakımı zor, zahmetli ve özenle bakılan bu sığırların yağı etin çevresinde değil içinde çizgiler halinde bulunuyor olması daha da lezzetli kılmış. 

Etlerinin lezzetli olmasının diğer sebebi de bulunduğu yerdeki otların kalitesinden geliyor yani bu otları yiyen sığırların da etlerinin yağ oranları yüksek oluyor. Japonların deniz ürünleri ağırlıklı bir damak tadına sahip olmalarına rağmen kırmızı etteki lezzet farkını dünyaya mal etmiş olması da Japonların iş disiplinlerinin her alanda kendini göstermesiyle belli ediyor. 

Kobe Etinin Özellikleri Nelerdir?

  • Kobe etinde ayrıca tekli doymamış yağlar ve omega 3 değeri fazla bulunuyor, yağ dokusunun oluşabilmesi için sığırlara günde 20 litre arpa suyu içiriliyor. Hayvanların besin kaynakları arasında beslendiği otlar dışında arpa, buğday lifi de veriliyor. Ayrıca hayvanların yanına motorlu araçla yaklaşılması yasaktır. Sessiz ve sakin bir ortamda yetiştirilmesi gerekir. Kobe bifteğindeki yağ oranı %25 - 50 arasıdır.
  • Kolesterol seviyesi düşük değerlere sahip Kobe etinin yağları ete lezzetini veren en önemli özelliğidir.
  • Sığırlar 2 -2,5 yıl yerlerinden hiç kıpırdamadan beslenerek kesime hazır hale gelirler. Sığırlara yapılan sake masajı da bu et ile ilgili ayırıcı bakım özelliklerinden biridir. Sığırların sırt kısmına özel eldivenlerle masaj yapılarak et ve derilerine özel bakım yapılmış oluyor. Bu da Japonların bu işte ne kadar titiz olduklarının en büyük göstergelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kobe eti icin sığır bakımı ne kadar zahmetli olsa da satısından çok fazla kar edildiği için bütün zahmetlere değiyor
  • Kobe eti dışardan farkedilir düzeyde belirgin bir görünüme sahiptir. Dışı bariz beyaz marble denilen mermer görünümü vardır çizgi şeklinde uzunlamasına etin içini çevreleyen görüntüsü ete asıl lezzetini veren kısmını oluşturur, diğer sığır etlerinin çevresinde biriken yağ oranı Kobe etinde etin her yerine nüfuz etmiştir.

Kobe Etini Nereden Bulabiliriz?

Kobe eti dünyanın en iyi ve en pahalı yiyeceği olarak gösterilmektedir. Yılda 30 ton tüketiliyor. Bu ırkın canlı olarak dışarı çıkması yasak. Sadece bir kez Avustralyalı bir girişimci Kobe sığırı yetiştirmeyi denemiş. Hayvanların Japonya’da yedikleri otlar, tohumlar bile getirtildiği halde lezzet aynı olmamış.

Kobe eti Japonya'da yetişmesine rağmen Japonlar bu eti ihraç da ediyorlar ve hatta Kobe Eti Derneği adında bir kuruluşları var. Bu kuruluştan her yıl nereye et gönderildiği yayınlanıyor. Bu listede Türkiye olmasa da ülkemizde de kobe eti bulunabiliyor. Ülkemizde kobe eti olan restoranlarının genelde eti Japonya’dan başka bir ülkeye sipariş edip daha sonra kendi restoranlarına getirdiği söyleniyor. İyi bir Kobe etinin 100 gramı ortalama 200 -300 liraya mal oluyor.

Kobe Eti Nasıl Pişirilir?

Yağlı et olduğundan uzun süre pişirilmesi önerilmiyor ve kızgın tavada iki yüzü kısa süreli olarak pişirilmesi uygun görülüyor. Bu pişirme tekniği ile et dıştan pişirilip etin suyunu tutması sağlanıyor. Japon mutfağında ise yaygın pişirme şekli teppenyaki ile yani demir tava (döküm tava) kullanılarak yapılıyor.

Japonya’da Kobe Eti Nerelerde Yenilir?

Japonya'da Kobe eti isminin geldiği Kobe dışında Osaka, Kyoto da yenilebiliyor. Japonya kültüründen, tarihine, damak tadından, iş disiplinine kadar her yönüyle dünya üzerindeki görülmeye değer yerlerdendir. Kobe etini de yerinde yemenin zevki bir başka olacaktır.

Yorumlar (0)

Yorum Yap