Kafkasların İncisi Azerbaycan'ın Damakları Şenlendiren Lezzetleri

Kafkasların İncisi Azerbaycan'ın Damakları Şenlendiren Lezzetleri

Kendine özgü zengin bir kültürel kimliğe sahip olan Azerbaycan’ın mutfağı Türk, Çin, İran, Akdeniz ve Orta Doğu esintilerini içeriyor. Oldukça çok çeşitli olan Azerbaycan mutfağında etli, sebzeli, hamur işli yemekler, çorbalar, pilavlar ve tatlılar başrolde yer alırken zeytinyağlı tatlara pek fırsat verilmemiş. Birbirinden lezzetli Azeri mutfağı yiyeceklerini tanımaya hazır mısınız?

Şah Pilavı

Azerbaycan mutfağı denildiğinde damaklara ilk düşen lezzet olan şah pilavı ismine yaraşır malzeme çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Kuzu eti, erik ve kayısı kurusu, kuru üzüm ve kestaneden yapılan bu pilav çeşidini yapmak ne kadar meşakkatliyse yemesi de bir o kadar keyifli.

 

Fişincan Pilavı

Özel gün yemeklerinden biri olan fişincan pilavı genellikle köfte yemeklerinin yanında servis ediliyor. Basmati pirinçle hazırlanan pilava zerdeçal, safran, erik marmeladı ve pestili eklenerek pişiriliyor.

 

Üç Bacı

İsmiyle dikkat çeken bu yemek aslında bizim mutfağımızdan son derece aşina olduğumuz bir tat. Biber, patlıcan ve domates dolmalarından oluşan bu yemek Azeri mutfağının hafif ana yemekleri arasında gösterilebilir.

 

Piti

Şehre özel lezzetlerden söz edeceksek sırada Şeki kentinin mutfağından sıyrılarak damakları tatlandıran Piti öne çıkıyor. İçinde kuzu eti, domates, patates, nohut, baharatlar ve erik kurusunun yer aldığı bu yiyecek özel güveç fırında ortalama 8 saat kadar pişirilerek servis ediliyor.

 

Levengi

Şehir yemeklerinden söz ediyorken Lenkeran şehrinin meşhur yemeklerinden olan levengi yemeğinden söz etmemek olmaz. İsteğe göre tavuk ya da balıkla hazırlanabilen bu yemek tavuk ya da balığın içi soğanlı, salçalı ve öğütülmüş cevizle doldurulduktan sonra tandırda pişiriliyor.

 

Bozbaş

Piti yemeğine oldukça benzer bir lezzet olan bozbaş, nohut ve koyun eti ile hazırlanıyor ve yufka ile servis ediliyor. Hayli besleyici olan bu yemeği Azerbaycan’a gittiğinizde mutlaka denemenizi öneririz.

 

Düşbere

Soğuk kış aylarında iç ısıtacak özelliğe sahip düşbere, çok ufak parçalar halinde kesilen yufkanın içine kuzu ya da dana eti konularak pişiriliyor. Servisi yapılırken de üzerine sirke ve sarımsak ikilisi dökülüyor.

 

Dovga

Azerbaycan mutfağının en sevilen çorbalarından birisi olan dovganın yapımında yoğurt, nohut, pirinç ve sebzeler kullanılıyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu leziz çorbada taze pazı, nane ve maydanoz gibi yeşil sebzelere yer veriliyor.

 

Şekerbura

Bizim kültürümüzde nasıl ki bayram tatlısı denildiğinde akla ilk olarak baklava geliyorsa Azeri kültüründe de Nevruz bayramlarının yegane eşlikçisi olarak şekerbura tatlısını görüyoruz. İç harcında bolca yer alan ezilmiş fındık ve cevizin yer aldığı bu ağdalı tatlı Azerbaycan’ın en ünlü tatlısı olarak nam salmış.

 

Borucuk

Sabah kahvaltılarının lezzetli yemeği olan borucuk, daha çok pastane ve cafelerde yer alıyor. Bu lezzet topu küçük poğaçalar isteğe bağlı olarak bademli, fındıklı ya da cevizli de hazırlanabiliyor.

 

Qutab

Azeri mutfağında oldukça sevilerek tüketilen qutab için farklı malzemelerle yapılan bir gözleme çeşidi diyebiliriz. Birçok çeşidi bulunan bu leziz yiyecek yeşillikler ve etin yanı sıra balkabağı, deve eti ya da tavuk etinin eklenmesi ile de yapılabiliyor.

Yorumlar (0)

Yorum Yap