
Geleneksel Japon Lezzeti: Evde Tempura Nasıl Yapılır?
Japon’ların vazgeçilmez yemeklerinden biri olan tempurayı klasik bir tarifle kendi evinizde yapmak ister misiniz? Arkadaşlarınızla dışarıda yemek yemekten sıkıldıysanız veya bir farklılık arıyorsanız işte size hem lezzetli hem de basit bir tarif. Üstelik arkadaşlarınızdan biri Japon ise bu tarifi beraber uygulayarak eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Eğer Japon kökenli bir firmada çalışıyorsanız, iş arkadaşlarınıza öğle yemeğinde hediye etmek için de mükemmel bir fırsat! Unutmayın ki tempura Japon’ların popüler ve geleneksel yemeklerindendir bu yemekle Japon arkadaşlarınıza yaptığınız jest paha biçilemez olacaktır. Gelin tempura hakkında bilgilendikten sonra tarifi inceleyip birlikte yapmaya koyulalım!
Tempura’nın Tarihi
1600’lü yıllarda Portekizliler tarafından ortaya çıkmış bu lezzet, yıllar içerisinde Portekiz’in ileri gelenleri tarafından Japonya’ya taşınıyor. Japon aşçıları kendi özel yöntemlerini de katarak Japonya’da yaygın hale gelmeye başlıyor. İlk olarak tempuranın Japonya’da popüler hale geldiği zaman ise Edo Dönemi’dir. Bu dönemde yağ üretimi artmaya başladığı için sokaklarda atıştırmalık yiyeceklerde artmaya başlamış ve ilerleyen zamanlarda yani Meiji Dönemi’nde ise tempura iyice benimsenmiş ve tempuraya özgü restoranlar açılmaya başlamıştır. O zamandan beri Japonların temel yiyeceği olarak günümüze kadar uzanmayı başarmıştır.
Tempura Nedir? Tempura Çeşitleri Nelerdir?
Tempura aslında kızartma tekniğine verilen bir isimdir. Klasik tempura dışı çıtır ve hafif hamurdan oluşmuş içi ise karidesten oluşan bir kızartmadır. En önemli özelliği de dışının çıtırken içinin ise sulu olmasıdır. Deniz ürünlü tempura en çok popüler ve sevilen çeşididir buna karşın kırmızı et ağır olduğu için yapılması tercih edilmez. Pek çok farklı malzeme kullanılarak tercihinize göre kendi tempuranızı hazırlayabilirsiniz. Biz bu tarifimizde size klasik karidesli bir tempura tarifi vereceğiz.
- Karides Tempura: Ebi no Tempura veya Ebi Ten olarak adlandırılan, Edo döneminden Japonlara miras kalan klasik bir tempura çeşididir.
- Sebze Tempura: Et ürünleri sevmeyen ya da tüketmeyenlerin tercih ettiği ve lif kaynağı açısından yüksek olan bir tempuradır.
- Tavuklu Tempura: Özellikle Japonya’nın Kyushu bölgesindeki Oita eyaletinde sıkça yenen bir tempura çeşididir. Deniz ürünleri sevmeyenlerin favorisidir ve hardallı bir sos ile servis edilir.
Tempura Yaparken Hangi Malzemeler Kullanılır?
- Un: Çok amaçlı herhangi bir un, mısır veya buğday
- Nişasta: Buğday veya mısır
- Soda: Dolapta bekletilmeli
- Yumurta veya japon mayonezi
- Tuz
- Kızartmalık sıvı yağ: Ayçiçek, fındık, susam, ceviz vb
Deniz ürünlü bir tempura yapacaksanız: Karides, kalamar, somon, yılan balığı, ahtapot, istiridye, deniz tarağı, palamut ve birçok beyaz etli balıklar
Sebzeli tempura yapacaksanız: Patates, patlıcan, bamya, kuşkonmaz, mantar, havuç, fasulye vb sebzeler. Domates veya salatalık gibi fazla su içeren sebzeler tercih edilmemelidir, fazla nemden dolayı çıtırlık özelliği gidecektir
Tavuk kullanmak isterseniz de tavuğun göğüs kısmını tercih edebilirsiniz
Tentsuyu için: Dashi(çorba suyu), soya sosu, mirin (pirinç şarabı), şeker
1- Karideslerinizi Temizleyin
İlk önce karideslerini bol su ile yıkayın. Yıkanan karideslerin baş ile kol kısımlarını gövdeden ayırın. İsterseniz kuyruk kısmını da biraz keserek daha düzgün bir şekil verebilirsiniz. Daha sonra özenle kabuğunu çıkartın ki etli kısmı zedelenmesin. Kabuğu çıkan karideslerin karın kısmındaki iç organları ve lifleri dikkatlice dağıtmadan temizle işlemini tamamlayın.
2- Hamurunuzu Hazırlayın
Büyük ve geniş bir kasede yarım su bardağı un ile yarım su bardağı nişasta, bir tutam kadar tuzu ve yumurta veya japon mayonezini çatal veya chopstick yardımı ile karıştırın. Yaptığınız karışımın üzerine buz kadar soğuk sodanın yarısını ilave edin.
Püf noktalar: Yumurta yerine japon mayonezi kullanılmasının sebebi tempura hamurunun daha az yağlı ve ıslak olmamasını sağlamaktır. Mayonezin sahip olduğu yağ sayesinde hamurda nem kalmaz ve gevrek olmasını sağlar. Eğer japon mayonezi bulma imkanınız varsa kullanmanızı tavsiye ederiz.
Hamurunuzu karıştırırken malzemelerin karıştığından emin olun fakat krema gibi bir kıvam elde etmeyin. Un topakları ve köpüklerin kalması daha iyi olacaktır. Bu yüzden malzemeler birbiri ile özdeştiğinde karıştırmayı bırakın.
3- Hamur ile Karidesleri Birleştirin
Yaptığınız hamurun içerisine temizlediğiniz karidesleri atın ve tüm yüzeyinin kaplanmasını sağlayın. Hamur ile kaplanmış karideslerin fazlalık kısımlarının akmasını bekleyin.
4- Kızartmaya Başlayın
Bu aşama tempura için en önemli aşamadır. Yağın sıcaklığı kızartma için 180 veya 190 derece olmalıdır. Ayrıca yağın sıcaklığını hep sabit olarak tutmanız gerekmektedir aksi taktirde hamur parçalarınız eşit pişmez. Karidesli hamur parçalarını derin bir tavaya veya wok içerisindeki yağa atın fakat tavanızı fazla doldurmayın. Sürekli çevirin ve birbirine yapışmalarını engelleyin. Pişirme işlemini açık altın sarısı bir renk alana kadar ve çıtır çıtır hale gelene kadar sürdürün. Bu işlem yaklaşık 1-2 dakika olacaktır fazla sarı renk olmamasına özen göstermenizde fayda var. Pişen tempuranızı kağıt havlunun üzerine koyarak fazla yağın emilmesini sağlayabilirsiniz.
5- Tempura Daldırma Suyu(Tentsuyu) Hazırlayın
Japon lezzeti olan çorba suyu yani dashiyi ( toz veya sıvı fark etmeyecektir) soya sosu, japon tatlı pirinç şarabı olan mirin ve şekeri bir kapta karıştırın. Bu sos hem 5 dakikada yapıldığı için sizi yormayacak hem de tempuranıza hoş ve tadını arttıran bir aroma verecektir. Ayrıca kullandığınız mirin sayesinde parlak bir sosunuz olacaktır. Damak zevkinize göre malzemelerin oranını ayarlamak ise tamamen size kalmış.
Servis Zamanı!
Tempurayı ana yemek olarak tüketebilir, Ten Don (buharda pişirilen pirinç) üzerine koyabilir, soba eriştesi veya tensumu (karidesli pirinç topları) ile birlikte ek yemek olarak yemeyi tercih edilebilirsiniz. Hazırladığınız tempurayı dip sos ile birlikte servis etmeyi unutmayın. Ek olarak dip sosun yanında matcha tuzu, yuzu tuzu ve köri tuzu gibi aromalı tuzları da servis ederek tempuranıza farklı bir lezzet katabilirsiniz. Tempuranızın servis aşamasında da chopstick koymayı ihmal etmeyin.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Bir Japon Lezzeti: Evde Sushi Yapımı
Japonya’dan Yemeden Dönmemeniz Gereken 8 Lezzet
Chopstick (箸) Kullanma Rehberi: Yemek Çubukları Nasıl Kullanılır?
Yorum Yap