Türkiye'den Yunanistan'a Seyahat Başlıyor: Yunanistan'a Gidiş Koşulları Neler?

Türkiye'den Yunanistan'a Seyahat Başlıyor: Yunanistan'a Gidiş Koşulları Neler?

Koronavirüs sebebiyle birçok ülke sınırlarını kapatmış, giriş-çıkış önlemlerine bazı prosedürler şart getirilmişti. Özellikle Türkiye'den Avrupa ülkelerine seyahat etmek uzun süredir askıya alınmıştı. Sınır komşumuz Yunanistan da bu ülkeler arasında yer alıyordu. Alınan önlemlere ve yapılan son açıklamaya göre Yunanistan kara, deniz ve hava sınır kapılarını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açtı. Peki Yunanistan'a nasıl gidilecek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Yunanistan'a giderken istenecek şartlar neler?

Yunanistan'a Gidiş Koşulları Neler?

 5 Ağustos 2021 Perşembe günü saat 06:00 itibariyle Yunanistan kara, deniz ve hava sınır kapıları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıldı. Bu sevindirici haber resmi makamlarca duyuruldu. Yapılan açıklamaya göre Yunanistan, bazı şartların yerine getirildiği takdirde Türk vatandaşlarına kapılarını açtı. Yunanistan'a giriş şartları ise şöyle; 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’a havayoluyla seyahatlerde herhangi bir kısıtlamaya tabii olmamakla birlikte İpsala-Kipi ve Pazarkule-Kastanies hudut kapılarından Yunanistan’a giriş yapabilecek kişi sayısı, TIR şoförleri haricinde, her bir kapı için haftada azami 1.500 olarak sınırlandırılmıştır.
  • Aşıların tamamlanmış ve üzerinden 14 gün geçmiş olunması
  • Aşı kimliğine sahip (aşı kimliğinin yanınızda bulundurulması zorunlu) olunması. Aşı kimliği Yunanca, İngilizce, Fransızca Almanca, İtalyanca, İspanyolca veya Rusça dillerinde kabul edilmektedir. Söz konusu belgelerin baskısı alınarak veya AB normlarına uygun olarak dijital ortamda (örneğin; barkodlu PDF formatında) ibrazı gerekmektedir.
  • Son 72 saat içerisinde yapılmış negatif PCR testi bulundurulması. Ya da son 2-9 ay içerisinde koronavirüs atlattığına dair belge bulundurulması.
  • Aşılanmamış kişiler için Rapid veya PCR testi yapılması ve Passenger Locator Form (PLF-Yolcu Tespit Formu) formunun doldurulması. (Form doldurmak için https://travel.gov.gr adresine giriş yaparak PLF formu doldurabilirsiniz.)
  • Tüm yolculara sınırda hızlı/rapid test yapılıp sonucu pozitif çıkanlar 14 günlüğüne karantinaya alınacak.
  • Hali hazırda geçerli vizesi ve pasaport süresi bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yunanistan’a giriş çıkış yapabilecek.
  • 12 yaş ve altındaki çocuklar için ülkeye girişte test zorunluluğu bulunmuyor.

Buna göre yukarıdaki şartların tamamını yerine getirmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Yunanistan'a giriş-çıkışların önünde bir engel bulunmamakta. 

- Yunanistan haricindeki AB ülkeleri vatandaşları ile AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dahil), İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan üzerinden gelerek, Yunanistan’dan transit geçişle Türkiye’ye gitmeleri mümkündür (Türkiye’ye giriş yapmadan son 72 saat içinde https://register.health.gov.tr internet sitesi üzerinden “Türkiye’ye Giriş Formu” doldurulması gerekmektedir).

-Türkiye’den AB ülkelerine karayoluyla seyahat edecek AB ülkeleri vatandaşları ile Yunanistan ve AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dahil), İpsala veya Pazarkule sınır kapılarından Yunanistan’a giriş yapmaları veya Yunanistan’dan transit geçişleri aynı şekilde mümkündür. (Transit geçişten öncesinde www.travel.gov.gr internet sitesi üzerinden PLF formu doldurulması ve yukarıda kayıtlı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir.)


Yunan Adaları'na Gidiş Koşulları Neler?

Ülkemiz limanları ile Ege adaları arasında tarifeli deniz seferlerine yönelik kısıtlamalar ise devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti limanlarından çıkacak özel gezi teknelerinin de yolcusuz olmak kaydıyla ve yalnızca mürettebatıyla Yunan limanlarına girişine izin veriliyor. 

Yunanista'a gidiş koşulları arasında yer alan aşı kimliği (aşı pasaportu ya da aşı sertifikası) oluşturmak için adım adım aşı kimliğinizi nasıl oluşturabileceğinizi linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı Atina Büyükelçiliği

Yorum (0)
Yorum Bırak