
Avrupa Ülkelerinin Sınırları Ne Zaman Açılacak?
Pandeminin dünyada kontrol altına alınmasından sonra Avrupa ülkeleri de yavaş yavaş karantina yasaklarını gevşetmeye başladı. Halen birçok insan, iş seyahati ve turistik gezi yapabilmek için Schengen bölgesinde seyahat yasaklarının kaldırılmasını bekliyor.
Avrupa Komisyonu 11 Haziran 2020'de, Schengen Üye Devletleri ve Schengen İlişkili Devletleri'ne, dış sınır kapanışını 30 Haziran'a kadar uzatmalarını ve bazı üçüncü ülkelerdeki sağlık durumunun kritikliğini koruduğunu belirten bir öneri yayımladı. Komisyon, epidemiyolojik durumlarının AB'dekine benzer veya daha iyi olduğu göz önüne alındığında, 1 Temmuz itibariyle Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan için seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını tavsiye etti.
Not: Eğer AB'ye üye bir ülkede ikamet ediyorsanız ve başka bir AB ülkesine gitmek isterseniz Haziran ayı sonuna kadar beklemeniz gerekiyor. AB Komisyonu bu seyahat yasağını da Covid-19 salgının gidişatına göre uzatabilir ya da öne çekebilir.
Almanya'da Sınırlar Ne Zaman Açılacak?
15 Haziran'da Almanya, AB, İsviçre, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İngiltere'den gelen yolcular için sınır kısıtlamaları kaldırdı.
Gelişmeler neticesinde Almanya, AB dışına seyahat konusundaki uyarılarını 31 Ağustos'a kadar uzatmaya karar verdi.
İtalya'da Sınırlar Açıldı Mı?
İspanya'nın ardından salgının en fazla can aldığı ülkede Roma yönetimi sınırların 3 Haziran'dan itibaren Avrupa Birliği'nden gelen turistlere açılacağını açıkladı.
İtalya'da bugüne kadar zorunlu olan karantina da yabancı ziyaretçilere artık uygulanmayacak. Bununla birlikte salgının seyrine göre alınan kararlarda değişikliklere gidilebilecek.
Belçika Sınırlarını Ne Zaman Açacak?
Belçika'da havadan ve karadan sınırlarını hala kapalı tutuyor. Ülke vatandaşlarının sadece zorunlu durumlarda yurt dışına çıkmasına izin veriliyor. Brüksel yönetimi 15 Haziran tarihinde dış sınırlarını İngiltere, İsviçre, Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç'e açacağını açıkladı.
- Hükümetin 3 Haziran'da yaptığı açıklamada seyahat yasaklarının tamamen kaldırılması için Avrupa Komisyonu'ndan çıkacak net kararın gerekli olduğunu duyurdu.
- Belçika'da 8 Haziran'da karantina yasakları hafiletilmiş, ancak otel konaklama ile kültür ve gezi amaçlı yapılan ziyaretlerin 1 Temmuz'a kadar yasak dahilinde olacağı açıklanmıştı.
Avusturya Sınırları Ne Zaman Açıyor?
Avusturya, 4 Haziran'da Almanya, İsviçre, Lihtenştayn, Slovakya, Slovenya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti ile sınırlarını açtı.
- Ülke, İtalya'da ikamet edenlere sınırlarını 16 Haziran tarihinde açacağını duyurdu. Ancak Avusturya hükümeti vatandaşlarına İtalya'da koronavirüsün en çok görüldüğü bölge olan Lombardiya'da gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
- Avusturya'ya Schengen dışından gelecek turistlere uçuş yasağıysa hala devam ediyor.
Finlandiya'da Sınırlar Ne Zaman Açılacak?
Finlandiya, 15 Haziran'dan itibaren Norveç, Danimarka, İzlanda, Estonya, Letonya ve Litvanya'dan gelen yolcuların ülkeye girişine izin verdi ancak diğer ülkelere turistik amaçla seyahat etmeyi önermiyor.
- İş amaçlı seyahatler, AB ülkelerinin yanı sıra bölge sakinleri veya aile amaçları için de Finlandiya'da mümkün.
- İçişleri bakanlığı, AB üyesi olmayan ülkelerle olan sınırların en az 14 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını söyledi.
Bosna Hersek'in Sınırlar Açıldı Mı?
Bosna Hersek'te sınırlar sadece komşu ülkeler için açık. Diğer ülkelerden gelen turistlerin giriş yasağı hala devam ediyor. Bunun yanında nakliye hizmeti veren şoförler, Bosna Hersek'te ikameti olanlar ve diplomatlar için bu yasaklar geçerli değil.
İsviçre Sınırlarını Ne Zaman Açıyor?
İsviçre, Büyük Britanyalılar da dahil olmak üzere tüm Avrupa Birliği Üye ülkelerinin yanı sıra Schengen İlişkili Ülkeleri - Lihtenştayn, Norveç ve İzlanda vatandaşları için sınırlarını açtı.
İtalya'nın giriş yasağını yürürlükten kaldırma önerisine rağmen, İtalyanların ülkeye girmesine izin verilecek.
Bulgaristan Sınırlarını Ne Zaman Açacak?
Bulgaristan 1 Haziran tarihinde sınırlarını AB ülkeleri, İngiltere, San Marino, Andorra, Monaco, Vatikan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya vatandaşlarına açtı. Bunun yanında sağlık çalışanları, Bulgaristan'da akrabası ya da ailesi olan kişilerle yurt dışarısındaki Bulgaristan vatandaşlarının da ülkeye girişlerinde bir sınırlama bulunmuyor.
Hırvatistan Sınırlarını Ne Zaman Açıyor?
Hırvatistan sınırlarını Çekya, Macaristan, Avusturya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovenya, Almanya ve Slovakya vatandaşlarına açtı. 11 Mayıs'tan bu yana da AB ülkeleri ve İngiltere vatandaşları HIrvatistan'da konaklama rezervasyonu yapmak koşuluyla bu ülkeye seyahat edebiliyor.
Çek Cumhuriyeti Sınırlarını Ne Zaman Açacak?
Çekya 5 Haziran tarihinde sınırlarını Avusturya ve Almanya'ya açtı. 27 Mayıs'tan bu yana da ülkedeki sınırlar komşu ülkeler Slovakya ve Macaristan'dan gelen turistlere açık.
AB ülkelerinden gelenler ticari faaliyetler, akraba ziyareti, üniversite eğitimi gibi nedenlerle ülkeye giriş yapacaksa bu kişilere de seyahat yasağı uygulanmıyor. Bunun yanında ülkeye giriş yapmadan önce koronavirüs testinde negatif sonuç elde ettiğinizi gösteren bir belge gösterme zorunluluğu bulunuyor.
Danimarka Sınırlarını Ne Zaman Açıyor?
Danimarka sınırlarını yurt dışından gelecek tüm ülke vatandaşlarına kapalı tutuyor. Ülkeye sadece Danimarka, Grönland, Fareo Adaları vatandaşları ve bu ülkelerde ikameti olanlar girebiliyor.
- Bunun yanında 25 Mayıs'tan itibaren Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Almanya'da ikameti olanlar eğer Danimarka'da akrabası, yakını ya da ilişkisi olduğu biri varsa ülkeye giriş yapabiliyor.
- Danimarka hükümeti 15 Haziran'da sınırlarını Almanya, İzlanda ve Norveç vatandaşlarına açacağını duyurdu.
- 8 Haziran'da alınan karar gereği de diğer AB ülkeleri, Birleşik Krallık ve diğer ülke vatandaşlarının yaz sonuna kadar ülkeye girmeleri yasak olacak.
Yunanistan'da Sınırlar Açıldı Mı?
15 Haziran itibariyle aşağıdaki 29 ülkeden seyahat edenler artık Yunanistan'a zorunlu olmayan amaçlarla seyahat edebiliyor:
Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Almanya, Danimarka, İsviçre, Estonya, Japonya, İsrail, Çin, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Letonya, Lübnan, Litvanya, Malta, Karadağ, Macaristan, Romanya, Yeni Zelanda, Norveç, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya.