
Hindistan’da Mutlaka Görmeniz Gereken En İlginç 9 Yapı
Dünyanın en kalabalık ve en büyük ülkelerinden biri olan Hindistan, her daim kaosun hakim olduğu ancak bir o kadar da ilgi çekici bir yer. Oldukça mistik bir atmosfere sahip olan ülke, sokak lezzetleri, farklı gelenekleri ve kozmopolit yaşantısı ile size bambaşka bir deneyim sunuyor. Ülke, birbirinden ilginç yapıları ile de dikkat çekiyor. Hindistan’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken bu yapılardan en ilgi çekici olanları listeledik.
1– Tac Mahal
Dünyanın yeni harikalarından biri olarak gösterilen Tac Mahal, elbette ki bu yapıların başında geliyor. Babür İmparatoru Şah Cihan’ın en sevdiği eşi olan ve 14. çocuğunu doğururken hayatını kaybeden Mümtaz Mahal’ın anısına yaptırılan saray, 1648 yılında tamamlanmış ve Agra şehrinde bulunuyor. İslam ve Hint mimarisinin izlerini taşıyan Tac Mahal, günün farklı saatlerinde farklı renklere bürünmesi özelliği ile de oldukça büyüleyici.
2– Red Fort
Hindistan’ın Delhi şehrinde yer alan Red Fort yani Kızıl
Kale, ülke tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Hindistan’ın
bağımsızlığını ilan ettiği 1947 yılında, bayrağın dikildiği kale olarak bilinen
Red Fort, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılmış.
3– Qutub Minar
Delhi’de yer alan ve zafer anıtı niteliği taşıyan Qutub Minar, günümüzde UNESCO koruması altında bulunan eserlerden biri. 73 metre yüksekliğinde olan minare, İslam mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. 1193 yılında Aibak tarafından yaptırılmış olan Qutub Minar, Tac Mahal’den önce Hindistan’ın en yüksek yapısı olma özelliği taşıyordu.
4– Swaminarayan Akshardam
Diğer Hindistan yapılarının aksine Swaminarayan Akshardam, daha yeni bir yapı. Öyle ki yapımı 2005 yılında tamamlanmış. Delhi’nin en gösterişli Hindu tapınaklarından biri olan Swaminarayan Akshardam’ın bahçesinde akşamları ışıklı gösteriler de düzenleniyor. İçeride fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor ve tapınağa girerken telefonlarınızı da bırakmanız isteniyor.
5– Hawa Mahal
Hindistan’ın Jaipur şehrinde yer alan Hawa Mahal, 1799 yılında pembe taşlardan yapılmış görkemli bir saray. Hatta Jaipur’un “Pembe Şehir” olarak anılmasını sağlayan eser olarak biliniyor Hawa Mahal. Ne yazık ki sarayın içerisine girilmiyor, fakat dışarıdan fotoğraflayabilirsiniz.
6- Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus
Hindistan’ın Mumbai şehrinde bulunan Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, Gotik mimarinin en iyi temsilcilerinden biri olan bir tren istasyonu. 1887 yılında Frederick William Stevens tarafından Viktorya döneminde yaptırılmış olan istasyon, günümüzde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.
7– Taj Otel
Günümüzde çok sayıda ünlü ismi ağırlamasıyla dikkat çeken Taj Otel, Mumbai şehrinin sembolü haline gelmiş oldukça gösterişli bir otel. Rönesans ve İslam mimarisinden izler taşıyan Taj Otel’in gecelik konaklama ücretleri tahmin edebileceğiniz üzere bir hayli pahalı. Ancak otelin dış görünüşünü görmeniz bile yeterli olacak.
8– Taj Lake Palace
Hindistan’ın Udapiur şehrinde bulunan Taj Lake Palace, James Bond filminin sahnelerinin çekildiği yer olarak biliniyor. Piçola Nehri üzerinde yer alan Jahniwas Adası’na inşa edilen saray, bu anlamda da oldukça büyüleyici bir görüntüye sahip. Maharaja 2. Jagat Sing’in sayfiye sarayı olarak 1754 yılında yaptırılmış olan Taj Lake Palace, günümüzde lüks bir otel olarak hizmet veriyor. Otelin içini gezmek isterseniz, akşam ya da öğle yemeği yemeniz yeterli oluyor, konaklamanıza gerek yok.
9 – City Palace
Oldukça görkemli bir yapıya sahip olan City Palace, Udapiur şehrinde yer alıyor ve Rajatsham Eyaleti’nin en büyük sarayı olma özelliği taşıyor. Yapımına 1553 yılında başlanan ve yaklaşık 400 yıl süren saray, 244 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde.
Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Hindistan'ı Keşfetmeniz İçin 11 Sebep