Japon Kültürü ile İlgili Bilinmesi Gereken 10 Bilgi

Japon Kültürü ile İlgili Bilinmesi Gereken 10 Bilgi

Japonların oldukça farklı pek çok kültürü var. Belki birkaç tanesini daha önceden duymuş olabilirsiniz ancak bazılarını duyunca şaşıracağınıza eminiz. 150 yılı aşkındır Batı dünyasıyla iç içe olmalarına rağmen hala daha kendilerine has kültürleri mevcut Japonların. İste size oldukça şaşıracağınız Japon kültürü hakkında muhtemelen bilmediğiniz birkaç şey.

1 – En Yaygın Kültürlerden Biri; Omiyage

Omiyage, bildiğimiz hediyelik eşyayı karşılayan bir terim Japonca’da. Ancak onlar için bundan daha fazlasını ifade ettiğini söyleyebiliriz. Bir objeden ziyade Omiyage, farklı bölgelerden gelen özel yiyecekleri temsil ediyor. Bu yiyecekler parlak ve renkli kutularda paketleniyor ve yakın kişilere bir jest olarak sunuluyor. Hatta Japonlar, bir yolculuktan gelen kişiden Omiyage almayı bekliyorlar bile diyebiliriz.


2 – Noel, Sevgililer Günü Gibi Kutlanır

Hristiyanlık, aslında Japonya nüfusunun %2’sini oluşturuyor. Zaten Japonya’da Noel, dini bir bayram olarak kutlanmıyor, daha çok yeniliği ifade ediyor onlar için. Işık gösterileri, Noel ağaçları diğer ülkelerdeki gibi oldukça yaygın ancak Noel, gününde değil de daha çok arifesinde ve sevgililer gününe benzer şekilde kutlanıyor. Romantik bir akşam yemeği, romantik hediyeler… Kısacası Noel, Japonlar için çiftlerin buluşma gecesi olarak kabul ediliyor.

3 – Ayakkabılar Ayaktan Çıksın

Tıpkı bizlerde olduğu gibi Japonlar da evlere ayakkabılarla girmiyorlar. Ancak bizden farklı olarak onlar tapınaklara ve restoranlara da girerlerken de ayakkabılarını çıkarıyorlar. Eğer bir mekanın önünde terlik görürseniz, bilin ki o mekana girerken ayakkabılarınızı çıkarmak zorundasınız.


4 – Kadınlar Dişlerini Siyaha Boyarlar

Ohaguro olarak bilinen bu gelenek Japonya’da yüzyıllardır var olan bir gelenek. Diş kararması ya da cilalanması olarak bilinen bu kültürü aslında evli kadınlar ve geyşalar uyguluyorlardı çünkü böyle yaparak çekici olduklarını düşünüyorlardı. Tabi buna ek olarak dişleri çürük, vb. sorunlardan koruduğuna da inanılıyor Ohaguro’nun. Gelenek gereği kadınlar, dişlerini balmumu ve mürekkep karışımı gibi maddelerle boyuyorlardı. Fakat bu uygulama, Japonya’yı modernize etmek ve Batı kültürüne yakınlaşmak amacıyla 19. yüzyılın sonlarından itibaren yasaklandı.


5 – Yürürken Bir Şeyler Yiyip İçmek Hoş Karşılanmıyor

Bize göre son derece olağan bir durum fakat Japonlar için bu son derece kaba bir davranış. Elbette şimdilerde bu kadar sert karşılanmıyor ancak yine de düşük sınıf davranışı olarak kabul ediliyor.

6 – Beysbol En Yaygın Sporlardan Biri

Japonya’nın ulusal sporu sumo olabilir fakat beysbol aslında daha çok izlenen ve oynanan bir spor Japonya’da. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’daki Amerikan varlığı sırasında popülerlik kazanan beysbol, Japonya’da oldukça coşkuyla karşılanıyor. Şu an Japonya’nın iki profesyonel beysbol ligi bulunuyor.


7 – Chopstick Kullanımına Dikkat

Diyelim ki Japonya’da yemek molası verdiniz ve chopsticklerinizi de tabağın içine bıraktınız. İşte bu Japonya’da sadece cenazelerde yapılıyor. Onun yerine chopstickleri tabağın yanına koymalısınız. Ayrıca biriyle yemeğini paylaşırken, chopsticklerle yemeği uzatmak değil, doğrudan paylaşmak istediğiniz kişinin tabağına yemeğinizi bırakmanız yeterli.


8 – At Eti Oldukça Yaygın

16. yüzyıldan beri Japonya’da at eti sıklıkla tüketiliyor. Özellikle basashi isimli çiğ at eti, restoranlarda sıklıkla servis ediliyor ve genellikle rendelenmiş zencefil ve tatlı bir sos ile tercih ediliyor.


9 – Bardağınızı Boş Bırakmayın – Tabi Daha Fazla İçmeyeceksiniz

Masada bir şeyler içerken, içeceğinizi başkasının bardağına dökmek bir kibarlık göstergesi olarak kabul ediliyor. Birinin boş bardağını doldurmak da keza öyle. Ayrıca eğer daha fazla içmek istemiyorsanız bardağınızı dolu bırakın zira Japonlar boş bardakları doldurmayı pek bir seviyorlar.


10 – Bonsai Önemli Bir Bitkidir

Japonların sanatsal bitkisi bonsai, güzel ve estetik olmalarının yanı sıra oldukça hoş anlamlar da taşıyorlar. Birine bonsai verdiğinizde, o kişinin genel görünümünün aynı seviyeye indirgemesini beklediğinizi ifade etmiş oluyorsunuz aslında. Ayrıca hayal gücünü oldukça geliştiren bir bitki olduğu da söyleniyor.


Japonya ve Japon kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz? O zaman sizleri şöyle alabiliriz: 

Hayatın Mucizesi: Japonya'nın Kutsal Kiraz Çiçeği Sakura

Japonya Seyahatiniz Öncesinde Bilmeniz Gereken 7 Şey

Japonya’yı Baştanbaşa Gezmenin Yolu; Japan Rail Pass

Japonya’dan Yemeden Dönmemeniz Gereken 8 Lezzet

Japonya Seyahatiniz Sırasında Sizi Fazlasıyla Şaşırtacak 11 Şey

Uzun ve Mutlu Yaşamın Sırrı: İkigai

Yorum (0)
Yorum Bırak