
Japon Mutfağına Giriş: Geleneksel Japon Yemekleri
Japonya kültürü, tarihi yerleri, şehirleri, mimari yapısı ve
gelenekleri ile oldukça ünlü olan Asya ülkelerinden biridir. Bu alanlarda
kendini kanıtlamış olan Japonya, yemekleri konusunda da dünyaca tanınan ve
sevilen geleneksel yemeklere sahiptir. Japon mutfağının dünyaca bu kadar popüler
ve lezzetli olmasının sebebi ise''5 Yemek Kuralı'' çerçevesinde yemeklerini yaptıklarından
dolayıdır. Bu kurallar:
- Bir yemek beş duyuyu memnun etmelidir
- Beş rengi temsil etmelidir ; Kırmızı, yeşil, sarı, beyaz,
siyah
- Beş tadı da içermelidir; Acı, tatlı, ekşi, tuzlu, baharatlı
- Beş pişirme tekniği de içermelidir; Kızartma, buharda pişirme, kavurma-ızgara, kaynatma, çiğ ve
- Bir restoranın budist geleneklerine göre ahlaki tavırlara sahip olmasıdır
Yemeklerini bu denli özen ve hassasiyetle yapan Japonların mutfağının lezzetli ve geleneksel 15 yemeğini sizler için sıraladık. Eğer Japonya’ya yolunuz düşerse bu yemekleri tatmayı unutmayın!
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Japonya'nın Kültürünü Keşfedin: Sanat, Yemek, Din, Günlük Yaşam ve Gelenekler
Sushi
Japonya denildiğinde akla gelen ilk yemek kuşkusuz sushidir. Pirinç sirkesinde haşlanan pirincin çeşitli deniz mahsulleri ile sunulduğu bir yemektir. Kullanılan deniz mahsulleri çiğ olduğu gibi pişirilerek hazırlandığı sushi türleri de mevcuttur. Bazı sushilerde yosun kullanırken bazılarında ise kullanılması zorunlu bir ürün değildir. Her deniz mahsulü için uygun olan sushi de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise taze bir deniz ürünü kullanılmasıdır. Ayrıca yanında wasabi ve soya sosu ile birlikte gari turşusu ile servis edilir. Tercih edilen bazı sushi türleri; Maki, California Roll, Nigiri, Sashimi, Uramaki’dir.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: Bir Japon Lezzeti: Evde Sushi Yapımı
Udon
Japonlar erişte tüketiminde oldukça önde ülkelerden birisidir. Udon da buğday unu ile yapılan bir erişte çeşididir. Diğer eriştelere göre kalın ve yoğun bir yapıya sahiptir ve tuzlu suda pişirilir. Kızartılmış malzemelerle veya geleneksel çorbalar ile servis edilebilir. Sıcak yenildiği gibi soğukta tüketilen bir yemektir. Ayrıca lezzeti kadar popüler olmasının bir diğer sebebi ise fiyatının uygun olmasıdır.
Tempura
Tempura kızartma ve atıştırmalık sevenler için tam bir vazgeçilmez Japon lezzetidir. Çeşitli deniz ürünü, sebzeler veya tavuk etinin bir soğuk bir hamur ile kaplandığı ve yağda kızartıldığı bir yemektir. Genellikle karidesin tercih edildiği bu yemek bir daldırma sosuna batırılarak yenir. Ana yemek şeklinde yenildiği gibi soba eriştesi, buharda pişirilmiş pirinç veya karidesli pirinç topları ile tüketilmesi de mevcuttur. Lezzet katması için çeşitli tuz ve baharatlar ile de servis edilebilir.
Geleneksel Japon Lezzeti: Evde Tempura Nasıl Yapılır? adlı içeriğimizi inceleyerek bu muhteşem lezzeti yapmayı deneyebilirsiniz.
Yakitori
Tavuğun göğüs, ciğer, kanat, kalp veya herhangi bir kısımdaki etlerin ısırık büyüklüğünde şişlere dizilmesi ile yapılır. Izgara şeklinde hazırlanan bu yemek özellikle festivallerde ve sokak lezzetlerinde sıkça rastlanan popüler atıştırmalıklardandır. Bu ısırmalık tavuk parçalarının üstüne soya, baharat ve pirinç şarabı gibi malzemelerden oluşan özel bir sos hazırlayarak ızgara edilir.
Ramen
Japon mutfağının en doyurucu ve zengin içeriğe sahip yemeklerinden birisidir. İçerisinde buğday eriştesi, et, soya sosu ve çeşitli et-kemik ile hazırlanmış bir et suyundan oluşan çorbadır. İçeriğine bağlı olarak yumurta, deniz yosunu, farklı soslar ve çeşitli sebzelerden oluşabilir. Tam bir protein kaynağı olan bu yemeğin kendine özel ramen restoranları hemen hemen her yerde bulunmaktadır. Üstelik Tokyo’da bir ramen müzesi bile bulunmaktadır.
Kaiseki
Japon mutfağının sanat eseri olarak nitelendirilen bir dizi yemek şöleninden oluşan akşam yemeğidir. Tek bir yemekten değil menü şeklinde oluşur ve her mevsime özgü taze yemekler tercih edilir. Çok titiz hazırlık gerektiren ve ince teknikler kullanarak yapılan küçük porsiyonlu yemeklerdir. Burada amaç yemekler arasındaki dengeyi sağlamak ve Japon mutfağının çeşitliliğini sergilemektir.
Soba
Yüzyıllar boyunca Japon mutfağının klasiklerinden biri olmuş bir erişte yemeğedir. Kara buğday unu ile yapılan erişteler uzun, ince ve sıkı bir forma sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk şekilde et suyu ve daldırma sosları ile servis edilebilir.
Sukiyaki
Kış aylarında oldukça tüketilen ve derin güveçlerde pişirilen geleneksel yemeklerden biridir. Tatlı soya sosu ile pişirilmiş sığır eti, çeşitli sebzeler, erişte ve tofu peyniri içeren bir yemektir. Meiji Döneminde et yeme yasağı kaldırıldıktan sonra Japonya’da popüler hale gelmiştir.
Miso Çorbası
Tam bir sağlık deposu olarak nitelendirilen bu çorba Japonların ek sık ve tutarlı tükettiği yemeklerden biridir. Soya fasulyesinden yapılan bir ezme, balık-yosun suyu, tofu peyniri, dilimlenmiş balık parçaları ve yeşil soğan ile yapılan bol protein içerikli bir çorbadır.
Oden
Et suyunda kaynatılarak pişirilen çeşitli sebze, tofu peyniri ve balıktan oluşan bir yemektir. Genellikle kalın köklü sebzelerin tercih edildiği bu yemekte Daikon turpu sıklıkla kullanılanlardan biridir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketilen içinizi ısıtacak geleneksel yemeklerden biri.
Tonkatsu
Şinitzelin Japonya versiyonu olarak da nitelendirilen bir yemektir diyebiliriz. Ekmek kırıntılarından oluşan bir harcın domuz pirzolaları ile kaplanıp altın renk alana kadar kızartılmasından oluşur. Domuz eti en popüler olanı olsa da sığır, tavuk ve jambon içerikli versiyonları da vardır. Bu yemeğin klasik sunumunda ise rendelenmiş lahana ve çeşitli soslar ile servis edilir.
Okonomiyaki
Krep gibi hazırlanmış bir hamurun dilimlenmiş lahana parçaları ve et ile karıştırılıp ızgara yapıldığı bir yemektir. Yemeğin adı ne istersen pişir-ye gibi bir anlama geldiği için, içeriği de tamamen damak zevkine bağlı olarak değişmektedir. Izgara yemeğin üzerine ise kurutulmuş balık parçaları ile mayonez ve soslar servis edilerek yenir.
Onigiri
Japonya’nın en popüler atıştırmalıklarından biridir. Bir parça deniz yosunu ile kaplanmış pirinç toplarıdır. Sade bir şekilde olduğu gibi içi sebze, tavuk, balık, yumurta, et gibi malzemelerle dolgulu çeşitleri de mevcuttur.
Takoyaki
Izgara ahtapot anlamına gelen bu yemek Japon sokak lezzetlerinden en ünlü olanlarından biridir. Küçük ahtapot toplarının üzeri özel bir hamur sosu ile kaplanır ve kızartılır. Mayonez, zencefil turşusu ve takoyaki sosu ile servis edilerek lezzetlendirilir.
Wagashi
Son olarak Japonya’nın meşhur tatlısı ile içeriğimizi sonlandırıyoruz. Özellikle çay törenlerinde sıklıkla tercih edilen geleneksel bir Japon tatlısıdır. Genelde dolgu olarak ana malzemesi kırmızı fasulyedir ve bunun haricinde kestane, pirinç unu, susam ezmesi gibi malzemeler de dolgu olarak tercih edilebilir. Renklendirme için ise yeşil çay tozu, soya fasulyesi unu ve Japon pelin otu kullanırlar.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir: