20 Yaş Altı ve 65 Yaş Üstü Seyahat Yasakları Neleri Kapsıyor, Uçak Ya Da Otobüs ile Ulaşım Serbest Mi?

20 Yaş Altı ve 65 Yaş Üstü Seyahat Yasakları Neleri Kapsıyor, Uçak Ya Da Otobüs ile Ulaşım Serbest Mi?

65 yaş üstü seyahat yasak mı veya ve 20 yaş altı gençlere seyahat yasak mı gibi konular gündemde yer almaya başladı. Peki yapılan son açıklamalar neticesinde 20 yaş altı ve 65 yaş üstü için seyahat yasağı hakkında ne gibi gelişmeler yaşandı? Gelin seyahat yasağı hakkında pek çok kişinin gündeminde yer alan detaylı bilgilere beraber bakalım.

Seyahat Yasakları Geldi Mi?

Şimdilik iller kapsamında bir yasaklama açıklanmadı. Yani kısıtlama olmayan sürelerde ise şehirler arası seyahat yasağı bulunmuyor. 20 yaş altı vatandaşlar seyahat izin belgesiz seyahat edebilirken, 65 yaş üstü vatandaşların seyahat edebilmeleri için seyahat izin belgesi almaları gerekiyor.

Bu doğrultuda hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler içerisinde vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirlerarası seyahate çıkmamaları esas olacak.


20 Yaş Altı Seyahat Edebilir Mi?

Türkiye'nin gündeminde yeni koronavirüs kararları ile birlikte 20 yaş altı seyahat yasağı ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. 20 yaş altı yolcular şehir içi/şehir dışı seyahat etmek isterlerse, velileri ile birlikte Seyahat İzin Belgesi almalarına gerek kalmadan, yalnızca HES kodu alarak seyahat edebilir. Tek başına seyahat etmek isteyen 20 yaş altı yolcular Seyahat İzin Belgesi ve HES kodu almak zorundadır. 

1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı vatandaşlar gün içerisinde 13:00-16:00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmalarına kısıtlama getirildi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada 20 yaş altı vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanmalarının kısıtlandığını duyurdu. Yani 20 yaş altı şehirler arası seyahat edebilir fakat şehir içerisinde belirlenen saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanılmaları yasak.

65 Yaş Üstü Seyahat Edebilir Mi?

Tüm illerde 65 yaş ve üzeri kişilerin gün içerisinde 10.00 ile 13.00 saatleri arasında sokağa çıkabiliyor.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar Seyahat İzin Belgesi almaları koşuluyla şehirlerarası seyahat edebilecek olup her türlü şehirlerarası toplu ulaşım aracına (uçak, otobüs, tren, vapur vb.) vasıtasıyla yolculuk edebiliyor. Şehirlerarası seyahat edecek olan 65 yaş ve üzeri vatandaşların 20.05.2020 tarih ve 8206 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi çerçevesinde Seyahat İzin belgesi almaları gerekiyor.


65 Yaş Üstü Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat İzin Belgesi ALO 199 Vefa Sosyal destek hattından ya da e-Devlet üzerinden alınabilir. E-devlet ekranından seyahat izin belgesi almak için öncelikle T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılıyor.

Giriş yapmanın ardında İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan “e - Başvuru” kısmına giriliyor. Seçenekler arasından “Seyahat İzin İşlemleri” seçilerek form dolduruluyor. 65 yaş üstü vatandaşların bu belgeyi alması gerekiyor.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için Seyahat İzni Nedir? Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır? adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kimler Seyahat İzin Belgesi Alabilir?

İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler içerisinde vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirlerarası seyahate çıkmamaları yasaklandı. Bu yasaklar çerçevesinde seyahat belgesi alabilecek kişiler ise şöyle:

  • Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
  • Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi),
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ve
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilen vatandaşlar bu kısıtlamadan muaf olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Covid-19 Yeni Yasaklar ve Seyahat Hareketliliği

PCR Testi Nedir? Yurt Dışına Çıkışlarda PCR Testi Uygulamasına Dair Bilgilendirme

Yorum (0)
Yorum Bırak