
Türkiye'nin 7 Kiliseleri Keşfedilmeyi Bekliyor
Roma döneminde bulundukları şehirlerin adlarıyla anılan Yedi Kiliseler, Ege coğrafyasının eşsiz tarihi mirasını keşfe çıkmak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir. Bu kiliselerde kıyametin yazıldığına inanılır, dolayısıyla her biri dünya dinler tarihi için büyük önem taşır. Bu kiliseleri, bulundukları antik kentler dahilinde Müzekart ile ziyaret edebilirsiniz.
Yedi Kiliseler Nedir?
Anadolu coğrafyası birçok kültür için kutsal kabul edilir ve medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılır. Anadolu’nun her bölgesi kuşkusuz birbirinden değerlidir. Fakat Ege Bölgesi’ndeki yedi adet antik kilisenin ayrı bir öneme sahip olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Bu kiliseler, Hristiyanlığın kurulduğu ve yayıldığı önemli merkezler olmalarının yanı sıra, Yeni Ahit’in son bölümü olan Esinleme Kitabı’nda Aziz Pavlus’un aktardığı bir ilahi görüde bahsedildiklerinden dolayı da kutsal kabul edilirler: Aziz Pavlus, görüsünde Hz. İsa ile karşılaşmış, Hz. İsa dünyanın sonuyla ilgili uyarılarda bulunmuş; bunun üzerine Aziz Pavlus da Anadolu’daki kiliselere dünyanın sonuna karşı nasıl hazırlanmaları konusunda öğütler içeren yedi adet mektup göndermiştir.
Roma İmparatorluğu’nun en güçlü olduğu dönemde kurulan kiliselerin her birinden Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil’in ikinci bölümü olan Yeni Ahit’te bahsedilir. Kiliselerin ilk açıldığı dönemde de bölgedeki Hristiyanlar büyük bir baskı altındaydı. Hristiyanlık dininin ilk yedi kilisesi olarak bilinen bu kutsal mabetler, bu dinin Anadolu’ya yayılmasının da yavaş yavaş önünü açmıştır. Kendileri dinî merkezler olmalarının yanı sıra bulundukları yedi şehrin her biri aynı zamanda önemli birer ticaret merkeziydi ve hem askeri hem de politik bakımdan önemli bir konumdaydı.
1-Efes (Ephesos)
Kutsal Kitap'ın kötülükten sakınması ve çok çalışması gerektiğini öğütlediği Efes Kilisesi, bugünkü İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan antik Efes metropoliti içerisinde yer alır. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Aziz Yuhanna ile beraber Anadolu’ya yerleşen Meryem Ana ve beraberindeki diğer havariler gözlerden uzak bir şekilde ilk Hristiyan topluluğunu burada oluşturmuştur. Efes’teki Meryem Ana Kilisesi de Hristiyanlar için önemli bir hac merkezi olarak kabul edilir. Aziz Pavlus’un kiliseye gönderdiği mektup, bölgede yaşayan Hristiyanları oradaki eski ilahlara ve kötülüklere karşı uyarır. Artemis Tapınağı ve Efes Antik Kenti'nin bulunduğu ören yerine de ev sahipliği yapan antik şehir, bölgede hakimiyet gösteren birçok medeniyet için her daim önemli bir merkez olmuştur.
2-İzmir (Smyrna)
Ege Bölgesi’nin hala önemli liman kentlerinden biri olan ve Roma İmparatorluğu döneminde Smyrna olarak bilinen İzmir, dinî vecizelere ilham kaynağı olmasının yanı sıra zengin bir ticaret şehri, Bergama ve Efes ile birlikte döneminin en büyük kentlerindendi. Smyrna, günümüzde “Asya’nın ilk şehri” diye adlandırılır. Smyrna Antik Kenti'ni İzmir Agora Açık Hava Müzesi’nde görmeniz mümkün. Antik kentte bulunan birçok tarihi kalıntı ise İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
3-Bergama (Pergamon)
Günümüzdeki Bakırçay’ın kenarında kurulan Bergama; Antik Yunan, Helenistik ve Roma dönemleri de dahil olmak üzere birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik kentte bulunan Bergama Kapısı gibi birçok tarihi eser, günümüzde Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergilenir. Hristiyanlık anlatısına göre, Bergama’daki sinirli bir grup, 92 yılında Aziz Antipas’ı canlı canlı yakarak şehit etmiştir; bu olay Hristiyanlık tarihinin ilk şehitliği olarak bilinir.
4-Salihli (Sardes)
Bugünkü Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes, Roma İmparatorluğu’ndan önce Güney Ege’de egemenlik süren antik Lidya Krallığı’nın da başkentiydi. İzmir-Ankara yolu üzerindeki Sart Köyü yakınlarında bulunan antik kent, aynı zamanda dünyanın en büyük tümülüsü (tepe şeklinde mezarlar) olarak bilinen Bin Tepeler'e de ev sahipliği yapar.
5-Alaşehir (Philadelphia)
Bugünkü Manisa şehrinde bulunan ve Alaşehir olarak Türkçeye kazandırdığımız antik şehir, Bozdağ yamaçlarına kurulmuştur. Eski ismini Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Philadelphia şehrine de veren antik şehirde, Roma İmparatorluğu döneminde yoğun bir Musevi nüfus yaşamaktaydı. İncil’e göre, bu şehirde yaşayan Museviler, şehirdeki Hristiyanlara zulmettiğinden Hz. İsa şehri sadakatlerinden ve inançlarından dolayı övmüştür.
6-Denizli (Laodikeia)
Köklü bir geçmişe sahip olan antik kentin, antik çağlarda ikiye ayrılan Frig Krallığı’nın Kuzey Frigya bölümünün başkenti olduğu düşünülmektedir. Roma döneminde ise Çürüksu Vadisi’nde bulunan Laodikeia Antik Kenti de tıpkı Philadelphia gibi yoğun bir Musevi nüfusa sahipti. Laodikeia’daki kilisenin İznik'teki ve İstanbul’daki Hristiyan konsüllerinden daha eski olduğu düşünülür.
7-Akhisar (Thyateira)
İzmir-İstanbul otoyolu üzerinde bulunan Manisa’nın Akhisar ilçesi, ilk yerleşimin MÖ 3000 yılına kadar uzandığı antik Thyateira kenti üzerine kurulmuştur. İncil’e göre Jezebel adındaki bir kadın rahip Thyateira şehrindeki Hristiyanları baştan çıkararak günah işlemelerine sebep olmuş, bunun üzerine de Aziz Pavlus kiliseye mektup göndererek onları doğru yola girmeleri konusunda uyarmıştır.
Türkiye'nin muhteşem değerleri arasında yer alan 7 Kiliseler'i SkyHUB farkıyla keşfetmek için hazır mısınız? Hadi, 7 Kiliseler sizi bekliyor.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Strateji ve Tarih İç İçe: Truva Atı Hikayesi